Ajolote

En af forskellene på øgler og slanger er at øgler har ben. Der er så nogle øgler, de såkaldte ormeøgler, der har mistet benene. Nogle af disse ormeøgler har kun mistet nogle af benene. Det er lidt som at blive en agurk, men kun halvt. Evolutionen kan være utroligt ubeslutsom. Man kan dog argumentere for at det er federe at have forben end det er at have bagben. Ligesom de fleste mennesker hellere ville miste benene end armene. Hvis du mister benene kan du ikke gå eller spille fodbold – begge forholdsvis ligegyldige aktiviteter. Hvis du mister armene kan du ikke spille computer –> katastrofe.

Ajoloten (Bipes biporus) er en af disse ormeøgler, der har et par ben. En fed ting ved den er, at den er ligeså ufarlig som sandaler og tykmælk. Den kan ikke bide særligt hårdt, den er ikke giftig, og den kan kun kradse ganske forsigtigt med sine små ben. Desuden er den kun omtrent 20 cm lang og vejer ikke mere end en meget lille frikadelle.

Når den bliver truet kravler den ned i et af sine huller. For at forsvare sig yderligere kan den tabe halen. Det den gør er at kravle lidt ned i en hul og så blokerer den hulåbningen bag sig med sin halestump. Hvor åndssvagt det end lyder, så må det virke, for den er ikke uddød. Dens hale regenerer dog ikke. Til gengæld lever den ikke længere end et par år, så den har ikke så længe til at savne sit efterladte legeme.

Den lever under jorden og er på mange måder ligesom en regnorm. Når den skal formere sig lægger den et par æg under jorden. Efter et par måneder klægges de og ud kommer meget små tobenede ormeøgler. Generelt kommer den ellers kun over jorden om natten eller når det har regnet rigtigt meget. Det er nok heller ikke så fedt at bo nede i et hul hvis det bliver oversvømmet – ligesom man sjældent søger tilflugt i kælderen hvis der er en tsunami på færde.

Man kan finde sådan en lømmel her ovre omkring Mexico og Californien. Om end dens navn lyder som en lækker dressing eller mayonnaise med hvidløg, så er det uvist hvordan den smager. Ligesom det meste andet minder dens kød garanteret bare om kylling.

Leave a Comment

Your email address will not be published.