Amerikansk lommehaj

”Her er hvalen Hvalborg.”

”Jeg hedder Hanne.”

”Her er hvalen Haaa.. ej. Det fungerer ikke.”

”Jeg er en haj.”

”Her er hajen Hanne?”

”Mmmh.”

”Det er fandme en skiden sang.”

”Så hvad? Jeg skal bare lade som om jeg er en hval?”

”Du ligner en hval. En meget lille hval.”

”Det tager jeg som et kompliment. Jeg har altid godt kunne lide hvaler.”

”Har du slet intet tilfælles med hvaler?”

”Nja. Vi spiser begge to mad, og vi har begge to en rygrad.”

”Det er ikke det store.”

”Korrekt.”

”Efter en søgning på internettet kan jeg forstå at du er en såkaldt Amerikansk lommehaj? Er det fordi du er lille nok til at man kan have dig i lommen?”

”Ikke helt. Det fordi jeg har to lommer foran brystfinnerne hvor jeg gemmer lysende væske.”

”Så har vi to ikke mere at snakke om.”

Den Amerikanske lommehaj (Mollisquama mississippiensis) blev først beskrevet for nylig. Den ligner en kaskelothval. Det vækker en del spørgsmål; er hajer hvaler? Er hvaler hajer? Har du husket at slukke ovnen? Der er dog ingen grund til at tænke mere over det – hajer og hvaler har nemlig ligeså lidt med hinanden at gøre som mennesker og skrubtudser. Faktisk en smule mindre.

Den her lille haj lever på ret dybt vand. Det er nok derfor man ikke har beskrevet den før nu. Man må huske, at når der bliver trawlet og fisket med kilometer lange net fra kæmpestore fiskebåde, så bliver fangsten ikke finkæmmet. Derimod får en stor del af bifangsten lov til at ligge på dækket af båden og dø, hvorefter den grovsorteret og en masse smides tilbage i havet igen. Så der er masser af dyr som er set mange gange før, men aldrig er blevet beskrevet af videnskaben, fordi underbetalte fiskermænd på kinesiske, indonesiske, indiske, amerikanske og peruvianske supertrawlere ikke går så meget op i marinebiologi.  

Den Amerikanske lommehaj er på størrelse med en skoleagurk. Den har fotoforer rundt omkring på hele kroppen. Det er nogle særlige kirtler der kan producere lys. Den kan altså lave sit eget lille show, ligesom folk med deres lightere når de virkelig føler den til Bruce Springsteen koncert. Den har også et par lommer fyldt med lysende væske. Man er ikke helt sikker på hvilket formål de tjener, men det er nok noget med kommunikation. Der er en tendens til en masse signalering med glimt og farver i dybhavet som vi mennesker endnu ikke forstår os på. Det er heller ikke noget vi har behov for så længe vi har raves og knæklys.

Leave a Comment

Your email address will not be published.