Asiatisk løve

Den asiatiske løve (Panthera leo leo) er forskellig fra de afrikanske løver på et par punkter; den er ikke ligeså stor, den har en mindre manke så man altid kan se dens ører titte frem, og så brøler den på hindi. Desuden står den overfor samme problemstilling som folk fra Island – der er ikke så mange af dem, så risikoen for at dele seng med nogen fra sin familie er lidt større end hvad godt er. Indavl er, som bekendt, noget man gerne vil undgå, medmindre man sætter pris på skæve personligheder og synes Grev Ingolf er lækker.

Hvis du vil se asiatiske løver skal du gå ind og søge på ”asian lion” på Google. Ej. Du skaltage til Gir nationalpark i Indien. Parken er på omtrent 1.400 km2, og er således ca. halvt så stor som Fyn. Der er en lille, men sund, bestand afløver og antallet af dem vokser. Faktisk er der nu tale om at etablere flere beskyttede områder, hvor flere løver kan sættes ud – alt sammen i Indien. Folk må gerne komme i Gir nationalparken, med undtagelsen af et område i midten af den, som er reserveret kun til løverne og de andre truede dyr og planter. Det er måske heller ikke så svært at overtale folk til at lade være med at rende rundt inde i en  skov hvor der er flere hundrede løver, medmindre der selvfølgelig er tale om folk der er ægte YOLO.

Den asiatiske løve (også kaldet ”berberløven”) plejede at findes hele vejen fra Nordafrika, henover mellemøsten og til Indien. Der var endda løver i Tyrkiet, Grækenland og Kroatien. For 100 år siden kunne du finde skove hvor der både var løver og tigere. Her skulle du måske ikke tage på picnic.  Sagen er nemlig den, at løver og tigere spiser mennesker. Faktisk blev der, i 2008, spist over 100 mennesker af tigere i Bangladesh. Der bliver også dræbt et par mennesker hist og her af løverne i Indien. I 2006 indfangede man 13 asiatiske løver der havde været særdeles uartige og havde dræbt et par mennesker. Så smed man dem i en zoo.

I Indien har de en befolkningstæthed på 450 mennesker pr. km2. De har tigere, løver, vandbøfler og gauere – alle farlige dyr. I Danmark har vi en befolkningstæthed på 137 mennesker pr. km2 og vores farligste dyr er alderdom, alkohol og skovflåter. Vi har et par ulve der render rundt i Jylland. De udgør ikke nogen trussel, da de er meget bange for mennesker, men de er alligevel i konstant fare for at blive skudt, da mange danskere ikke mener at naturen må blive vildere end Kongens have, hvor kun de heldigste buske slipper for den årlige trimning.  2018 skulle altså blive året hvor Indien ikke alene kunne lære os om karryretter og film fra Bollywood, men også om hvordan man passer på sin natur.

Løven skiller sig ud blandt de andre kattedyr, i og med at den lever i flok og er social. Leoparder, pumaer, jaguarer, tigere og de resterende store katte er solitære, og nyder hyggesøndage, kun i deres eget selskab. Hos løven vil der dog typisk være en gruppe hunner der render rundt sammen og bliver besøgt af hanner i parringssæsonen. Hannerne holder sig også for sig selv i mindre grupper, og beskytter sammen et territorium hvori der er en eller flere flokke af hunner.

Hanløverne er ligeså virile som 17’årige drenge. Når først en han er i gang med en gruppe af hunner, parrer han sig fire gange i timen. Det fortsætter han så med i op til fem dage. Altså kan han, på under en uge, parre sig op til 250 gange. Hvert samleje varer dog sjældent over 17 sek., så der er tale om sprint fremfor reel cardio.

Leave a Comment

Your email address will not be published.