Baiji

Floddelfiner er nogle sjove nogle. De ser enormt dårligt og lever ofte i super mudret vand. En af arterne, Ganges-floddelfinen, er nærmest blind. I stedet for synet, bruger de ekkolokalisering til at finde ud af hvad i alverden der foregår omkring dem. De klikker sig vej igennem verden, ligesom togkontrollører og stepdansere. Floddelfiner findes i floderne i dele af Sydamerika og Asien, om end en enkelt af arterne, la plata-delfinen, mest lever i havet. Nogle af arterne kan også finde på at svømme lidt i laguner, men hvem kan ikke det?

Nogle af floddelfinerne bliver fanget som bifangst når der fiskes, mange lider under kviksølvforurening (det er ofte en konsekvens af minedrift ved de floder de lever i) og andre bliver indimellem fanget for at blive brugt som madding på fiskekroge. Desuden er floddelfiner ikke så gode til forurenet vand med masser af fiskeri og trafik. De er heller ikke så glade for dæmninger, og så er Mekong, Ganges, Yantze og Amazonas-floderne lidt nogle tricky steder at leve. Om end floddelfiner er seje og intelligente, kan de nemlig ikke svømme igennem store, tykke dæmninger af beton og cement, og derfor fragmenteres og begrænses deres leveområder når man bygger sådan nogle. Det er ikke så godt for bestandene.

I Mocajuba i Brasilien kommer Amazonas-floddelfinen, der også er kendt som den lyserøde floddelfin, eller botoen, forbi hver eneste dag for at svømme og lege med børnene i byen. Det er svært at sige hvad en delfin får ud af at lege med mennesker, men måske de, ligesom hunde, aber og en række andre dyr, bare lader til at synes det er sjovt. Under alle omstændigheder er det også sejt for børnene at kunne hoppe i floden og lege med store, lyserøde, kærlige delfiner. De er lidt ligesom de badedyr vi har med på stranden i Danmark, bortset fra at de er levende og ikke bare er plastikballoner med former.

Yangtzefloden i Kina har været lidt presset på det sidste. Man har bygget et hav dæmninger op og ned ad den, og 12% af verdens befolkning bor langs med floden. Det leder til forurening, trafik og fiskeri, for alle pengene, og det var for hårdt for yangtze-floddelfinen, også kaldet baijien, der plejede at leve i floden. Nu er den uddød. Man har i hvert fald ikke fundet nogen af dem siden 2006. Det er også den der er portrætteret her. Vi skal virkelig huske at passe på naturen. RIP lille baiji.

Leave a Comment

Your email address will not be published.