Bajkalsæl

I dag skal det handle om bajkalsælen. Sæl-følgelig skal det det. Hehe. HAHA!

Det er den eneste sælart i verden der udelukkende lever i ferskvand. Når et dyr kun lever et sted, så siger man at det er endemisk. F.eks. er denne her sæl, der kun lever i Bajkalsøen, i allerhøjeste grad endemisk, hvorimod fladlus, der lever i skridt hele verden over, ikke er det.

Der er ikke nogen der ved hvordan Bajkalsælen kom til at leve i en sø midt inde i Rusland. Ikke desto mindre har den levet der i omkring 2 millioner år, og lader til at trives. Der er lidt problemer med industrialisering og forurening i området, og noget tyder på at sælernes immunsystem svækkes som konsekvens af ophobning af skadelige kemikalier (de har i hvert fald haft ret meget pest de sidste 50 år), men det er ikke noget der truer dem alvorligt nu her.

Global opvarmning kan også blive lidt et problem for bajkalsælen. Den har på en eller anden måde forvildet sig hen til denne her sø midt i ingenting, og hvis den bliver nødt til at flytte fra sit isolerede økosystem, kan det godt blive lidt tricky. Der ligger ikke bare en identisk, lidt koldere Bajkalsø længere nordpå.  

Som med så mange andre sæler, bliver bajkalsælen jaget for sit skind. Det må være irriterende at leve et sted der er så koldt, at man skal have et varmt dække af pels på kroppen for ikke at fryse, samtidig med at mennesker dræber dig hvis du har et flot, varmt dække af pels på kroppen. Så sådan er skæbnen for nogle bajkalsæler – det ene øjeblik svømmer de rundt og laver sælting, og det næste er de blevet til bukser, og hatte til overklassekvinder i Irkutsk.

Leave a Comment

Your email address will not be published.