Biofluorescens

Hvordan kan det være at visse dyr svarer igen med vilde farver når man belyser dem med ultraviolet (UV) lys? Hvorfor er der arter der går fuldt Avatar på den hvis de møder den rigtige lygte? Hvad foregår der?

Det fænomen der snakkes om her, kaldes biofluorescens. Det er f.eks. være når koraller bliver ramt af ultraviolet lys og udsender neonfarver, eller når flyveegern bliver lyserøde hvis man lyser på dem med en ”har-i-grisset-på-lagnet?”-lampe. Kort fortalt, i lidt kedelige videnskabelige termer, så er biofluorescens når en levende organisme optager lys af lav bølgelængde, omdanner det, og sender lys af en højere bølgelængde ud.

Biofluorescens er rimeligt udbredt. Man har fundet det hos fisk, padder og pattedyr. Og senest – hos næbdyret. Det vil altså sige at det findes hos en længere række dyr, og at fænomenet nok ikke er helt tilfældigt. Det findes desuden også hos svampe, og de er dermed, om muligt, endnu mere trippy end man troede.

Hvorfor så være biofluorescerende? Her bliver det godt og grundigt forunderligt. De biofluorescerende organismer absorberer visse spektre af lys. Når de absorberer dette lys, så bliver de usynlige.. på en måde. Det er ligesom når du lyser med en lommelygte ud i universet – alt lyset bliver ædt. Visse nataktive rovdyr jager ved hjælp af ultraviolet lys, og de kan ikke se UV-lyset afspejlet på et biofluorescerende dyr, fordi dyret har absorberet det, og lavet det om til noget lys de ikke kan se! Stealth mode. Det svarer lidt til at du bliver jaget af et dyr der laver ekkolokalisering, og i stedet for at sende ekko tilbage, har du en mekanisme der gør at du bare sender pruttelyde, og så kan dyret ikke finde dig.

I fremtiden kommer man nok til at finde langt flere biofluorescerende dyr. Jagten lader til at være gået ind på de mest specielle først – det er derfor man prøver kræfter med næbdyret. Overvej et pattedyr der lægger æg, har elektroreceptorer, er giftigt og ligner en bæver-ande-odder. Hvis det tilmed er selvlysende, så scorer man overskrifter! Der er sikkert allerede forskere der prøver at få adgang til verdens naturhistoriske museer så de kan gå på jagt med ultraviolet lys efter funky farver. Så kan de skrive seje artikler om dyr der passer lige ind i trampefester, med hurtigtvirkende lykkepiller og en bass der ikke siger undskyld.

Leave a Comment

Your email address will not be published.