Bjørnedyr

Dagens dyr er ligesom flødekage eller fulde mænd i byen; sødt og klamt på samme tid. Det ligner en bjørn krydset med en regnorm. Og så er det en af de mest hårdføre organismer man kender til. Det er bjørnedyr (en gruppe, eller en såkaldt række, af dyr kaldet “Tardigrada“).

Bjørnedyr kan tørre ind til 3% af deres oprindelige kropsstørrelse, forblive der i op til 30 år, blive våde igen, komme tilbage til livs og fortsætte med deres bjørnedyrehverdag. Når de er indtørrede svæver de ofte rundt med vinden, så du har sikkert indåndet et par stykker. De er alligevel aldrig større end 1,2 mm.
De findes på verdens højeste bjerge, på bunden af havet (flere arter kan overleve ved seks gange trykket på bunden af Marianer-graven), i varme kilder og på Antarktis under tykke isflager. Som hovedregel elsker de dog våde miljøer og hvis du pølser ud og tager en kigger i mosset i dine tagrender kan du finde masser af dem. Det er ligegyldigt hvor beskidte dine tagrender er; forskning peger nemlig mod at bjørnedyr undergår kryptobiose (en slags pausestadie, hvor alle kropslige funktioner stopper) hvis miljøet bliver for giftigt, varmt, koldt etc.

Bjørnedyr er temperaturresistente og kan overleve ved op til 151°C i kortere perioder. De kan klare flere år ved -20°C, nogle dage ved -200°C og et par minutter ved -272°C, men -272°C er meget tæt på -273,15°C som er den koldeste temperatur noget kan have, og her stopper alle molekylære bevægelser, hvilket der vil sige at det (selv for bjørnedyret) er point of no return.
Som om det ikke var nok, kan bjørnedyr også overleve 1000x mere radioaktiv stråling end nogen anden kendt organisme. Det skyldes bl.a. et protein, som beskytter mod stråling og kan reparere DNA. Dette protein har man forsøgt at sætte i humane celler – og det lykkedes. Faktisk var det så succesfuldt af man overvejer at modificere menneske- og planteceller med bjørnedyr-DNA inden vi skal til Mars hvor der er en masse farlig stråling. Så hvis man er imod GMO må man gøre op med sig selv om man helst vil til Mars eller Costa del Sol.


For at teste hvor hårdføre bjørnedyr er, prøvede man selvfølgelig at hæfte nogle bjørnedyr fast på ydersiden af en rumfærge, før man sendte den op i rummet. Da den kom tilbage var flere af dem stadig i live.
Alt i alt en rimeligt hårdfør organisme. Man er ikke sikker på hvad de er beslægtet med, men man ved at de har levet på jorden i mindst 530 millioner år. Som en sidste ting skal deres parring nævnes: hunnen laver et hudskifte og gemmer sine æg inde i huden. Så kommer hannen og sprøjter sin sæd ud over hud og æg. Så selvom de er næsten udødelige er de stadig ret ulækre.

Leave a Comment

Your email address will not be published.