Bjørnekat

Og på den 8. dag kedede Gud sig. Nu havde han skabt lyset, havene, alle biograferne, is med hvidløgssmag, nervøs velour og lyden af musik samt Adam & Evan McRibben. Så hvorfor ikke skabe et dyr der hed noget helt andet end det det var, med tis der lugtede af popcorn og en stor forkærlighed for at ligge hele dagen og sove på en gren?

Bjørnekatten (Arctictis binturong) er hverken en bjørn eller en kat. Den er beslægtet med nogle helt andre kattelignende dyr, kaldet civetter (dem der spiser kaffebønner og pøller dem ud som kopi luwak).
Bjørnekatten er et forholdsvist stort rovdyr, på op til 32 kg. Den elsker figner. Det er et et af de allerstørste rovdyr med en gribehale – den kan altså hænge i halen med alt sin vægt. Det er på trods af at de største individer vejer det samme som en velvoksen golden retriever.
Bjørnekatten er ikke kendt for at være det mest yndefulde dyr. Den rumsterer og tumler, og hvis du sætter fotofælder op i et område for at undersøge dyrelivet kan du være helt sikker på at der triller en bjørnekat forbi. Medmindre du selvfølgelig er i Kolding – netop der er bjørnekattebestanden meget ustabil.  


Bjørnekatte er sky dyr og kommer du tæt på dem i naturen liv bliver de bange. Når det sker benytter de sig af et forsvarssystem af tvivlsom karakter; de laver pølser og tisser på samme tid. Det kan selvfølgelig kun betyde én ting: bjørnekattens naturlige fjender er sarte og vil kun have de allerfineste oksekødsbøffer fra Torvehallerne og væmmes ved sådan en prutkarl der hverken kan holde på væskerne eller puha.
Når bjørnekattene skal formere sig har de en anden unik karakter. Hunnerne kan nemlig lave sædgemme. De gemmer sæden i et inaktivt stadie og når så tiden er inde og det er et godt tidspunkt at være tyk og have humørsvingninger, så åbner de for sluserne og lader graviditeten gå løs. 

Der er en enkelt ting ved bjørnekattene som har optaget forskere i en længere periode: deres tis lugter af popcorn. Det skyldes at det er det samme stof der får henholdsvis tis og popcorn til at have deres karakteristiske aroma. Det der undrer forskerne er så hvordan bjørnekattene kan lave et stof der ellers kun kan dannes under højere temperaturer? Her er der enten tale om a) potentiel groundbreaking research eller b) et udmærket eksempel på videnskabens indimellem beskedne relevans. Bjørnekatten er i hvert fald ligeglad. Den tisser på sine fødder og sin hale så den lugter ekstra meget af biograf og så trisser den rundt og er klodset i skovene i Sydøstasien.

Leave a Comment

Your email address will not be published.