Brunbjørn

Brunbjørnen er legendarisk og notorisk og ofte misforstået. Et af de største spørgsmål man kan stille om den er, hvorfor i alverden jeg ikke har skrevet om den før? Måske nogen har svaret, men jeg ved det sgu ikke. Kan være jeg har frygtet af svinge mine ydmyge små farveblyanter, når det er sådan en ikonisk, majestætisk lømmel der skal portrætteres.

Igennem alt den tid videnskaben har beskæftiget sig med brunbjørnen, har arten været delt op i intet mindre end 232 arter. Det er fuldstændigt vanvittigt. Hvad der næsten er endnu mere skørt, er, at den nu udgør blot en enkelt art. Hele balladen med brunbjørnens taksonomi (alt det der med arter og sådan) er blevet kaldt ”formidabel og forvirrende.” For at gøre det hele mere forvirrende, kan brunbjørnen også få unger med isbjørnen. Disse hybrider kaldes så pizzlybjørne, grolar-bears eller grizzlars.

Der er desuden tale om et gigantisk dyr. De største brunbjørne, på Kodiakøen oppe ved Alaska, kan komme op på over 700 kg. Som oftest holder brunbjørne sig for sig selv, og de går ikke aktivt ud på menneskejagt, men det er dog ikke en god idé at komme for tæt på en brunbjørn der har fundet sig et ådsel, eller passer på sine unger. Du skal virkelig, virkelig være dygtig til at slås for at vinde over et halvt ton muskel, med kløer der er lige så lange som dine fingre og et gigantisk kranium, med et dertilhørende bid, der kan give dig en meget hård weekend.

Brunbjørne spiser faktisk mest bær, nødder, blade, rødder og den slags. Nogen gange går de på laksejagt og nogle steder jæger de rensdyr, men som udgangspunkt er de omnivorer (spiser både kød og grønt) med mest planteædende tendenser. Det er nogle store og egentlig ret rolige dyr, der, for grizzlybjørnens vedkommende, bare har fået et dårligt ry fordi de angreb kvæg dengang man invaderede Nordamerika og begyndte at have hundredetusindvis af køer, der hvor der plejede at være vild natur. Så skød man 50.000 af dem. Det har ikke været så godt for dem. Hvad havde man forventet at en bjørn ville gøre, når man ødelagde dens levested og fyldte det med mad? De er også i fuld gang med at skyde brunbjørne i Sverige for tiden. Det er nu engang lidt spøjst, at slå ihjel fordi man synes det er grineren.

Leave a Comment

Your email address will not be published.