Cantors blødskjoldsskildpadde

Stor. Blød. Ligger gravet ned i mudder størstedelen af tiden og kommer kun op to gange om dagen for at trække vejret. Er det din gamle moster Hanne? Måske. Her handler det i hvert fald om Cantors blødskjoldsskildpadde (Pelochelys cantorii), en truet skildpadde der ligner en kæmpe ler-keramikskål som aldrig kom i ovnen. Den bliver flittigt spist af kineserne og det er forståeligt nok, da sådan en gang mudderlevende dovenklat ligner noget man putter i suppen. Det bliver forloren, forloren skildpadde.

Den er opkaldt efter en dansk biolog (Theodore Edward Cantor) engang i det 19. århundrede. Han må have været den første person i Malaysia hvor han fandt den. Sådan har vi danskere altid været gode til at tage ud og rejse (og finde os selv) efter gymnasiet. Edward Cantor rejste i øvrigt med det britiske Ostindiske kompagni – et beskedent skibsfartsselskab der på snedig vis fik gjort kineserne afhængige af opium.
Cantors blødskjoldsskildpadde er et rovdyr. Når den ikke ligger begravet i mudder jager den i ferskvand. Når den kan komme til det fanger den en forbipasserende fisk eller nogle bløddyr den kan grave frem med sine slatne lemmer. Det er ikke en super aktiv jæger der konstant sprinter rundt, men som de fleste krybdyr har den heller ikke så høj forbrænding. Så det går fint hvis der går en dag eller en uge uden mad. Fuldstændigt ligesom folk der tager på festivaller med elektronisk musik behøver den nemlig ikke spise hele tiden. 

Den har ikke, som de fleste skildpadder, et synligt benet skjold. Det ligger dog lige under yderhuden. Den er altså blød på overfladen og hård indeni – ligesom omvendt creme brulée. Man kan godt røre den ovenpå skjoldet, men det er en beslutning af skiden karakter at stikke sine små pilfingre i nærheden af dens hoved. Den kan nemlig bide hårdt og hurtigt, og i de tilfælde hvor man har fat i et individ på 50+ kg ligger der nogle kræfter bag. Nogle jeg-låner-lige-dine-fingre-med-min-mund-kræfter. Nogle du-får-dem-ikke-igen-jeg-har-slugt-dem-din-åndssvage-backpacker-kræfter.
Der er ikke så mange eksemplarer af Cantors blødskjoldsskildpadde tilbage. Man plejede at kunne finde dem i hele Sydøstasien. Nu findes de kun i Laos. Det skulle dog være et rigtigt dejligt sted at være, med gode strande og billige drinks, så det har den det sikkert fint med. Den bliver i øvrigt ret stor – der er fundet eksemplarer på mere end 150 cm i længden.

Leave a Comment

Your email address will not be published.