Deocata-kantnål

Deocata-kantnålen (Microphis deocata) er en såkaldt ”kantnål”. Det er fisk der er nært beslægtede med pjaltefisk og søheste. Det er desuden dyr der for alvor udfordrer moderne kønsroller.

Der sker det helt særlige når de skal formere sig, at hunnen finder sig en han og giver ham sine æg. Så er det ham der bliver gravid og udruger dem. Hunnen er fri til at producere sig en ny omgang æg og finde en han der vil have dem. Hannen er derimod lammet af en fed mave og en øget appetit.

Fordi kønsrollerne er byttet om, er det hunnerne der må kvalificere sig til hannerne. Det gør de med et farverigt ”sejl” de kan vise frem. Så kan hannerne vurdere om de kan lide farverne, om hunnerne bærer det med elegance osv. Det er på sin vis mærkværdigt, at seksuel selektion skulle finde sted på denne måde – ikke alene er det noget man ganske sjældent hører om blandt fisk, det er ydermere også besynderligt at det er hunnen der gør kur til hannen. Normalt er det hunnerne der træffer den kloge beslutning og vælger at have farver der rent faktisk tillader dem bare en smule kamuflage, alt imens hannerne, som hos f.eks. påfugleedderkopper eller gedebukke med alt for stort gevir, opfører sig åndssvagt og handicapper sig selv for at se lækre ud.

Ny forskning viser at de mandlige medlemmer hos kantnålene kan abortere deres æg hvis de finder en ny, mere sexet hun. Hvis han finder noget godt at kigge på tømmer han maven og stormer over til den nye hun så hun kan gøre ham gravid. Det er nærmest en karikatur på mandenatur, at ikke engang en gravid herre kan stoppe med at være en skørtejæger.

Det sker også blandt pattedyrene at der forekommer spontane aborter. Her sker det dog når et nyt mandfolk indfinder sig i lokalområdet. Det kaldes ”Bruce-effekten”. Der kan være flere årsager til det, men en af dem er at hanner ofte æder nytilkomment afkom i deres harem hvis ikke det er deres eget. Så kan det godt betale sig for hunnen at abortere og spise ungerne selv.

Som om det ikke allerede var absurd nok, så er deocata-kantnålshunnen også kannibal. Hun slurper fra tid til anden en teenagekantnål ind i sin lille runde mund. Indtil nu er der ikke anden forklaring på det end deres egen sult. Det må også være godt nok. Det kan være en plage at være hangry.

Deocata-kantnålen har et helt særligt skelet, en del af hvilket der sidder udenpå kroppen, som en beskyttende rustning. Den svømmer meget langsomt og lever primært i stillestående vand i Indien, Bangladesh og Bhutan. Den er ret sensitiv overfor forurening, så de to førstenævnte lande er rigtigt skidne at kalde hjem. Bangladesh er skyldig i at behandle sin natur ligeså røvet som vi gør det her i Danmark, og det er muy muy ikke godt. Bhutan er derimod et rart sted for en kantnål at svømme rundt – det er Asiens svar på Slovenien, et trygt og dejligt sted at være en lille fjollet fisk med mandegraviditet og fine farver.

Leave a Comment

Your email address will not be published.