Dugong

”Kan du fortælle lidt om dig selv?”

”Jeg er en værre mufler.”

”Okay.”

”Jeg snufler.”

”Tjek.”

”Og gufler og pufler og trufler.”

”Fair.”

”Og det er det. Der er ikke mere.”

”Hvad betyder alt det her?”

”Dugongting.”

”Fedt. Hvor er du simpel. Du er enkel og ligetil.”

”Tak.”

”Det er rart. Det er til at have med at gøre.”

”That is just the way I is.”

“Vældig fint.”

“Var der mere?”

“Tja. Har du noget bud på hvordan sådan en federt som dig har givet inspiration til havfruer?”

”Absolut ikke overhovedet.”

”Modtaget. God dag.”

”Farvel.”

Dugong. Det er enten noget man siger til en asiat hvis man er lidt racist, eller et kvabset pattedyr der spiser søgræs. Either way, så skal det handle om dugongen her – dyret med et latinsk navn der er så nemt som Dugong dugon. Den minder på mange måder om mennesker – den kan veje op imod et halvt ton, det er ikke unormalt at den bliver 70 år gammel, og den får ikke så mange kalve i løbet af sit liv. Desuden er den først kønsmoden når den er et sted mellem syv og 18 år.

Der er visse dyr som de fleste godt kunne tænke sig at have i haven. Dugongen er nok et af dem. Det skyldes flere ting; for det første er den stor, fredelig, smilende og veganer – ligesom Buddha, bare med mere grå hud. For det andet ville det kræve at man boede ud til havet hvis man skulle have sådan en i haven, da dugongen lever i saltvand. Hvem ville ikke gerne have et hus ud til kysten?

Dugongen er det eneste havlevende pattedyr der er ægte veganer. Den spiser udelukkende plantemateriale og er derfor vældigt 2019. Den findes en masse forskellige steder – fra Afrikas østkyst og hele vejen op omkring Indien og ned til det nordlige Australien. Den er dog ved at uddø de fleste steder. Det er fordi folk jager dem og fordi de bliver fanget som bifangst. De er ikke så gode til at holde vejret. Hvis først de sidder fast i et net er de ligesom folk til mundlige eksamener de ikke har forberedt sig – altså i en rigtigt skiden situation.

Dugonger er hverken tæt beslægtet med elefanter, tykke mennesker eller flodheste. De er i deres egen lille gruppe sammen med et par arter af søkøer. De er alle sammen meget fredelige, og ret generte. Modsat andre marine pattedyr, såsom delfiner og.. ja, andre delfiner også, der er nysgerrige og legesyge. Dog har dugongen efter sigende været et af de dyr der gav inspiration til røverhistorierne om havfruer. Der er også lavet fiji-havfruer (google det) med dem. Man kan undre sig over hvordan sådan et flommet dyr der mest ligner en vase med et hoved har kunnet  anspore sømænd til at opfinde en fin lille sag som Ariel.

Leave a Comment

Your email address will not be published.