Elefant

Elefanter er så store at de kan kommunikere via vibrationer de laver i jorden når de brummer. De snakker med deres venner på subwoofer-manér. De kan også nemt løfte 300 kg med snablen, lever i matriarkat og husker helt ualmindeligt godt.

Deres nærmeste nulevende slægtninge er klippegrævlinge. Det er nogle tykke rottelignende dyr med lidt overbid og store fortænder. Derudover er elefanterne ret enestående rent genetisk. Helt ærligt er der jo heller ikke så mange andre dyr der ligner dem. Faktisk er elefanter så særprægede at de nærmest allerede er fantasivæsner – tænk bare på hvordan store elefanter i LOTR blot hedder olifanter, og så er der ikke mere eventyrkrydderi på dem (og de giver endda lille Frodo optur på, selvom han er midt i sit livs værste ferie). Det er en lidt nærig fantasipræstation fra Tolkiens side, at han bare tager et eksisterende dyr og gør det stort, men på den anden side er elefanter, som sagt, ret unikke.

90% af Afrikas elefanter er forsvundet de sidste 100 år. For de asiatiske elefanter er det omkring 50%. Den primære trussel mod de Afrikanske elefanter er krybskytteri. Med de asiatiske er det tab af levesteder. Desuden fanger man de vilde asiatiske elefanter og tæmmer dem. Et yderligere problem er menneske-elefant-konflikt. Hvis du forsøger at drive et lille landbrug, så du kan forsørge din familie, så er det ikke så fedt at have en sulten elefant i haven. En voksen elefant spiser nemt 150+ kg mad om dagen. Det altså mange gulerødder. Desuden har du et problem hvis du bliver uvenner med den. Modsat mosegrise og kållarver kan en elefant nemlig godt gøre lidt modstand hvis du forsøger at genne rundt med den. Så elefanter dræber mennesker og mennesker dræber elefanter.

Elefanters stødtænder kaldes elfenben. Der er blevet skudt omkring 40 elefanter om dagen de sidste mange år i Afrika for at man kunne høste det. Man har forsket en del i hvem der køber elfenben, og hvorfor. I Kina er rige kvinder de største aftagere. Grunden til det er, at elfenben ses som et statussymbol. Det er dyrt, holder nærmest evigt og er desuden forbundet med noget overtro (noget med at det store dyr passer på én, ligesom når man har en rockerkæreste). På sin vis minder elfenben således om diamanter – det er noget rigtig gris at udvinde det og hele historien bag er moralsk forkastelig, men det er sygt flashy. Så det er fedt hvis man lige kan vise at man har råd til den slags. Det bliver dog sværere og sværere at skaffe elfenben og det bliver ulovligt i stadig flere lande. Så måske elefanterne klarer den. Det kunne være fedt. Det er trods alt et af de mest ikoniske og unikke dyr der render rundt på jorden.

Leave a Comment

Your email address will not be published.