Fennek

”Hvad sagde du?”

Det har dagens dyr aldrig sagt. Både fordi den ikke kan snakke, og fordi den hører ualmindeligt godt. Den er det omvendte af gamle mennesker. Bortset fra at gamle mennesker også godt kan være søde.

Fenneken (Vulpes zerda) er den mindste af alle rævene. Den kommer ikke op og veje mere end 1,5 kg. Således er den på størrelse med en chihuahua, medmindre der er tale om en af de chihuahuaer der har en ejer som kaster lidt for mange cocktailpølser ned under bordet til den.

Fennekens hørelse er så god at den kan lokalisere bytte under jorden. Den kan lytte sig frem til en lille gnaver eller en bille der graver rundt i sandet. Den går med hovedet pegende ned mod jorden så de store lyttebøffer rigtigt kan komme i spil. Den er desuden nataktiv og kan alligevel ikke se så meget. På mange måder er den ligesom en blind mand på fasanjagt. Og dog ikke.

Fenneken findes i Sahara. Her er der ikke altid nemt at leve, og det kan godt betale sig at være aktiv når solen er gået ned. Den har tilpasset sig til livet her i ørkenen på forskellige måder. Bl.a. har den så store ører at de kan hjælpe med at afkøle den. Det er gennemtænkt, for de er også gode at lytte med. Den har også tyk pels under poterne så den ikke brænder sig når den løber rundt på det helt varme sand. Desuden er dens nyrer tilegnet et tørt liv og fenneken er meget påpasselig med ikke at tabe væske. Den urinerer sikkert kun en forsigtig sjat.

Dens sociale struktur ligner ikke de andre ræves – om end fenneken klassificeres som en ræv. De andre ræve kan godt li’ at rende rundt for sig selv, medmindre de finder en jagthund, ved navn Mads (eller var det Mikkel?), de kan lege med. Fenneken er lidt anderledes. Den lever i flok og bliver sammen med den samme partner hele livet. Den graver ekstensive hulesystemer og forskellige flokke kan godt finde på at grave en tunnel så deres huler mødes. Lidt som med den nye metro-ring, hvor den gamle metro skal møde nogle nye toge.

Fenneken jager ikke store dyr. Den er lidt udfordret af selv at være petit. Den tager dog gladelig insekter, mindre pattedyr og hvad den ellers kan opspore.

Den har fundet sin vej ind i kæledyrsindustrien. Det er en naturlig konsekvens af at være så forbandet nuttet. Det er lidt problematisk med den stigende efterspørgsel, for så begynder folk i det Nordlige Sahara at fange fennekunger i naturen. Det er nemmere at tæmme en lille ung ræv der er friskfanget – gammel fennek lærer nemlig ingen nye tricks.

Fenneken er ikke som sådan truet. Tror man da. Det er altid et problem at estimere dyrebestande i Sahara – der er nemlig ikke særligt mange mennesker der gider rende rundt i det store tørre helvede og tælle dem. Feltarbejdet bliver også besværliggjort når man skal have en kamel på slæb.

Leave a Comment

Your email address will not be published.