Fløjlsorm

Fløjlsorme er en sær størrelse. De har næsten intet at gøre med regnorme, bogorme, sommerfuglelarver, basketballspillere eller andre aflange størrelser vi kender. Faktisk er de i deres helt egen gruppe. Det passer nok også meget godt, for de har nogle helt unikke karakteristika – blandt andet er alle fløjlsorme, uden undtagelse, komplet terrestriske. Det vil sige at de lever på land, og vi kan derfor konkludere at de hader vand. De er altså en slags omvendt-fisk.

Her er fløjlsormene repræsenteret ved arten Peripatoides novaezealandiae. Den ser blød og sød ud, men det er den ikke. Det er et rovdyr, der på en kontrolleret, forvirret vis fanger sine byttedyr med en klistret masse den skyder ud fra de forreste ben. Lidt som da vi var små og puttede tyggegummi i håret på hinanden, om end det var en smule mere uskyldigt og ikke var noget vi gjorde for at fange og fortære organismer i vores umiddelbare periferi.

Fløjlsormene har små kroge i enden af deres ellers tilsyneladende bløde fødder. Det er endnu er eksempel på hvordan en blødt udseende minimedister i virkeligheden er et rovdyr med massevis af tricks i sit arsenal. De er dog ikke særligt store rovdyr og man skal lede i visne blade og den slags for at finde dem.

I Danmark kan du lede forgæves efter dem i rigtigt lang tid – de findes nemlig ikke her. Måske den globale opvarmning gør vores klima lidt mere favorabelt for dem, men en vandretur fra Spanien til Kolding kan godt tage et øjeblik eller to hvis du er et par centimeter lang og bevæger dig ligeså hurtigt som en vatpind skubbet af en blid brise. Så de kommer nok ikke til Danmark foreløbig.

Deres parring er noget for sig. Hannerne har, alt efter hvilken fløjlsormeart der er tale om, forskellige måder at deponere deres sæd på. Nogle af dem leverer en pakke af sæd, en såkaldt spermatofor, som hunnen kan optage. Andre lægger deres sæd på hunnens krop, og hun optager så sæden igennem huden og sæden finder efter en kortvarig udflugt vej til nogle æg. En tredje forplantningsmetode er en smule særpræget; her lægger hannen sin spermatofor på hovedet og finder vej til hunnens genitalier. Så gør han hende gravid med en skalle. Romantik findes de særeste steder.

Leave a Comment

Your email address will not be published.