Gabon viper

Måske du synes du slår rimeligt hurtigt. Måske der ikke er en eneste flue der kan flygte fra din hånd. Det kan være du slasker knyttede lussinger af sted til boksepuden hver eneste gang du sætter dine tysonben på fitness-centrets hellige gulve. Du kan ganske vist være rimeligt rap på hånden, men du bliver stadig gevaldigt udfordret på hastighedsplanet hvis du lægger dig ud med dagens dyr.

Gabon viperen (Bitis gabonica) er, om end den ser lidt polstret ud, et ca. halvanden meter langt stykke med muskel. Det er en gigantisk bicep, som kan komme op og veje over 8kg – ganske meget, når man overvejer at mange andre slanger med en tilsvarende længde ikke har mere end 400g på sig.

Gabon viperens kamuflage er fænomenal. Man kan have øjne som Legolas og alligevel komme til at træde på den. Heldigvis for ejeren af hov-jeg-står-på-en-kamufleret-gift-pølse-håber-ikke-den-er-sur-foden, har gabon viperen et mildt temperament og bider ikke så tit. Det er rart, for dens gifttænder er de længste hos nogen slange og kommer op på omtrent fem cm. Et bid fra en gabon viper, når man står midt ude i skoven i Ghana og har glemt både satellittelefon og lægehelikopter, kan nemt resultere i en brat og kedelig ende på din ferie. Alle de tricks med at prøve at suge giften fra såret, at sige kodeordet, eller at lade som om man ikke er blevet bidt af en giftig slange på en charterferie der tog fart, de virker ikke. Der er faktisk ikke så meget andet at gøre end at forholde sig i ro og krydse fingre for at man har haft et spændende liv, for ellers kommer man nok til at blive lidt rastløs og kede sig lidt når nu det skal til at køre revy.

Eftersom den er en hurtig-hugger af dimensioner, der tilmed er ligeså godt kamufleret som en sort sok i en bunke sorte sokker, kan gabon viperen benytte sig af den såkaldte ”sit and wait” metode når den skal jage. Det er en metode brugt af forskellige rovdyr, hvor de venter på at der kommer noget lækkert forbi som de kan sætte tænderne i – ligesom når vi sidder hos et running sushi-etablissement. Når der så kommer noget lækkert forbi den, så hakker gabon viperen, ligesom en fed, jordbunden spætte med lidt skæl og giftige bisser.

Gabon viperen føder levende unger. De ligner miniature-versioner af de voksne og allerede fra fødslen af kan de bide fra sig. Det er nogle små halvfarlige cocktailpølser. De er heldigvis ret rolige, om end babyslanger har det med at bide en smule mere end voksne – de bliver nødt til at forsvare sig når nu de er så små og har en masse fjender.

Når de voksne hanner skal kæmpe om hunnerne har de et helt særligt kampsystem, hvor de løfter hovedet over jorden og nærmest lægger arm med hele deres slangekrop. De bliver ved indtil de er trætte og så har de en stiltiende enighed om et øjebliks fred, hvor de ligger i nærheden af hverandre og slapper af. Når de er klar til at genoptage deres slangekamp så kører de på, og holder eventuelt en pause mere hvis de føler for det. Til sidst finder de så ud af hvem der er bedst til at være et muskuløst reb og er den heldige herre der får lov at kopulere med sin udkårne. Alt i alt virker det som om en rigtig gentleman sport, med alle de pauser og den gensidige respekt.

Der er få mennesker der dør af bid fra gabon vipere. Den lever i regnskove hvor folk sjældent render rundt, og når der endelig er nogen der kommer tæt på den gider den ikke rigtigt bide. Faktisk bider den sjældent medmindre du provokerer den Hvis du dog bliver bidt, så skyder den mere gift ind i dig end nogen anden slange. Faktisk får du helt op imod 8mL gift pølset i såret – samme mængde gift som der er whiskey i en old fashioned. Ydermere, så slipper en gabon viper ikke øjeblikkeligt efter sit bid, men bliver siddende, med sine to gifttænder som et par spinkle afløbsrørt med rigtigt usundt vand der tonser ned igennem huden på dig og gør din weekend super skiden fordi du dør.

Leave a Comment

Your email address will not be published.