Grå ulv

Den grå ulv (Canis lupus) er et af verdens mest velundersøgte dyr. På trods af de tusindvis af bøger der er skrevet om ulven, er mange folk i tvivl om hvorvidt den er farlig. I Danmark er der aldrig registreret et ulveangreb. Her er den således omtrent ligeså farlig som sutsko, svirrefluer og pelagonier. Blandt ulvens synder kan dog nævnes; 1) at den har store tænder og indgår i et utal af myter og eventyr, 2) at den bilder sig ind at komme tilbage til DK efter 200 års absens, og 3) at den holder en række velinformerede og dygtige politikere vågne om natten. Hvordan skal de dog forholde sig til ulven inden for de danske grænser? Hvis de dog bare havde adgang til et netværk af videnskabsmænd, eller internettet. Så var de ikke tvunget til blot at lytte til deres nøje sammensatte råd af konventionelle svineavlere og landmænd, der ser ordet ”økosystem” som en fornærmelse der hverken rimer på ”pesticider” eller ”jagtorgier”.

Ulvens udbredelsesområde er enormt. Den findes på størstedelen af landområderne på den nordlige halvkugle. Udbredelsen er så stor at ulven har kunne dele sig i hele 38 underarter. For dem der ikke har kendskab til hvor mange underarter der er mange underarter: 38 er rigtigt mange.

Den trives bedst hvor der ikke er mennesker. Der er f.eks. ulve der har indfundet sig omkring Chernobyl. Huspriserne i området lavede et mindre dyk da en kernereaktor i nabolaget smeltede sammen. Så flyttede ulven ind. Den er ikke immun over for radioaktiv stråling, men bestanden i området lader faktisk til at have det fint. Der er også røde ræve og brune bjørne der render rundt og hygger sig i fred og gammastråling.

Der er mange der undrer sig over i hvilket omfang ulven jager mennesker. Vi er en hårløs snack der ikke engang har kløer, men kun nogle små flade flager på enden af vores bløde fingre. Vi kan godt bide, men ikke særligt hårdt, og vores små flade tænder er egentlig bedst til bare at spise kål. Vi kan dårligt nok løbe og vi er super nemme at vælte omkuld, medmindre der er tale om rugby-spillerne iblandt os. Så man måtte gå ud fra at ulven ville jage os. Der er dog to grunde til at den i bred udstrækning ikke gør det. For det første har vi skudt størstedelen af ulvene – og som bekendt jager død ulv ingen mand. For det andet har ulven igennem de sidste tusindvis af år lært, at vi er farlige. Ligesom vi har lært det med giftslanger og skorpioner. Så ulven flygter fra os. De eneste ulve der reelt set er farlige, er dem der har været væk fra mennesker længe nok til at have glemt at vi skyder dem, og så dem der har rabies. Førstnævnte findes ikke i Europa og angående angreb fra rabiesramte ulve har de kun fundet sted i et enkelt land i Nordeuropa – nemlig Tyskland. Tyskland har nu været rabiesfrit i 10 år.

Når ulven har fanget et rensdyr eller en dåse torskerogn fra en forstadsskraldespand, afgør dens sociale hierarki spiserækkefølgen. Alfa-hannen og hunnen kommer først. Efter dem er det de resterende ulves tur. Præcis ligesom den første i køen til konfirmationsfestbuffeten har ret til alt sovsen. Ligeledes er det alfa-parret der har førsteret til at få hvalpe, og hele flokken hjælper til med opfostringen.

Ulven er stamfar til alle de hunderacer vi har i fangenskab i dag. Det er et af de mest intenst forædlede af alle dyr. Vi har avlet dem i så fantasifuld og bred forstand at de er blevet til alt fra boxere til pugs. Nogle ulve er også avlet til at være hyrdehunde. Visse af disse er endda opdraget til at jage ulve væk. Således har vi taget vilde ulve og har avlet dem til ulveskræmsler.

Ulvens sociale mønstre er dybt sofistikerede. Den har nogle komplekse familiedynamikker og kombinerer mange sanser i dens kommunikation. De læser både ansigtsudtryk hos hinanden, lugter duftsignaler og bruger et spektrum af lyde. Et blandt mange af disse er det karakteristiske ulvehyl – et samlingskald der kan høres ud over et område på op til 130km2. Det kan blandt andet betyde at der skal fanges noget mad. Heldigvis er Danmark så lille et land at samtlige indbyggere kan høre når de to-tre frygtindgydende hvalpe vi har i landet hyler og skal på jagt. Så kan vi gå ind og hente kikkerten.

Leave a Comment

Your email address will not be published.