Havsvamp

”Please la’ mig være i fred.”

”Nej. Jeg skal bruge dig.”

”Kan vi ikke snakke om det?”

”Desværre.”

”Hvad skal du bruge mig til?”

”Du skal vaske mig.”

”Ej?”

”Jo sgu. I ansigtet.”

”Øv.”

”Og under armene.”

”Aaaad.”

”Og i navlen.”

”I navlen?”

”Ja. Har en rigtig snavsenavle.”

”Ad forhelvede.”

”Sproget!”

”Undskyld.”

”Du skal også vaske mine fødder.”

”Jeg brækker mig.”

”Kom så, dit lille vaskedyr.”

”Kan du ikke bare bruge en klud?”

”Nej. Klude er for ru. Jeg er sensitiv.”

”Jeg smitter dig med svamp hvis du rør mig.”

”Jeg har allerede svamp. Har sportet en fugtig underbuks siden ’96.”

”Sørens.”

”Kom så. Du skal vaske mig i skridtet.”

”Jeg hader alt.”

”Whatevs. Kom til mig.”

”Lortedag.”

”Tys tys min numsevasker.”

Havsvampe (Spongia sp.) er faktisk dyr. Slægten ”Spongia” omfatter de bløde af dem som ligner noget man har på badeværelset. De er godt nok meget simple og det er mange millioner år siden de fedtede ud af deres egen gren på livets træ, men de er stadig med i dyreriget – ligesom koraller og din gamle moster Hanne. Der er flere forklaringer på hvordan de er dyr; den mest simple er nok at de har et larvestadie, hvor de svømmer forvirrede rundt inden de bliver voksne, ligesom alle os andre. Den resterende del af forklaringen skal findes i genetik og stamtræer og alle de der ting der er lidt kedelige og faktisk det modsatte af forspil.

Er det så ikke misvisende at de hedder svampe når de er dyr? Jo, på præcis samme måde som det er misvisende at Ben Afflec kalder sig skuespiller når han i virkeligheden er en flødebolle, at bjørnedyr intet har med bjørne at gøre, og at halvtreds slet ikke er halvdelen af 60. Det kan også være for at rette op på den ubalance der opstod da man kaldte slimdyr for dyr, selvom de nærmere er svampe. Så kalder man havsvampe for svampe selvom de er dyr og bum, så står det 1-1 til henholdsvis dyr og svampe på navngivningsfronten.

Når havsvampe skal formere sig producerer de sæd som de sprøjter ud i vandet. De fleste af dem er hermafroditter og kan således sperme og producere æg på samme tid. Sæden kommer så flydende og rammer måske nogle ægceller hos en fremmed svamp. Så udruges æggene og efter noget tid udklækkes nogle svampelarver. Disse flyder så rundt i et par dage før de finder det sted de vil sidde og være havsvampe i fremtiden.

Havsvampe bliver høstet og brugt af mennesker og en enkelt art af delfin. Delfinen plukker havsvampen og beskytter snuden med de mens den roder efter mad på havbunden. Os mennesker bruger dem primært til at skrubbe os med. Faktisk har vi gjort det så intensivt at man har sat restriktioner på hvor mange havsvampe der må samles i Middelhavet. Ellers var havsvampebestanden nok kollapset. Pludselig blev hygiejne et problem.

Indenfor homeopatisk medicin er der også nogen der har kastet deres elsk på havsvampe. Her siges havsvampe at kunne kurere alt fra bronkitis til kræft. Ganske vidst er intet af det bevist, men hvis ikke det er kontroversielt bliver det så nemt kedeligt. 

Leave a Comment

Your email address will not be published.