Hvaler

HVALER! Facts:

1) Mens en blåhvalskalv ammer tager den 17.000 kg på, 2) Cuvier’s næbhval kan dykke i 137 minutter på én indånding, 3) når en kaskelot laver ekkolokaliserings-klik kan de være på 230 decibel og vores ører ville eksplodere totalt SPLAT hvis de gjorde det ind i hovedet på os, 4) en voksen blåhval kan veje det samme som 2600 mennesker og 5) hvalernes nærmeste slægtninge er flodheste. Men hvordan opstod de her kæmper, og hvad er status egentlig med hvalfangst?

For 50 mio år siden fandtes der ikke hvaler. Hvalernes forfædre løb rundt på land og lignede små hunde. Disse små hundelignende dyr hoppede så i vandet og derefter sprintede evolutionen derudad. Normalt er sagen den, at du ikke bare kan spasse ud og gøre hvad der passer dig, rent evolutionsmæssigt – naturen er i den grad drevet af ”survival of the fittest”. Men. For 65 mio år siden, efter at en kæmpestor meteor lige givet Mexico verdens største lammer og havde hvisket halvdelen af jordens liv ud, var der lige pludselig masser af plads til fri leg. Pattedyr og fugle kunne udvikle sig amok. Det er derfor der findes hvaler, og derfor der er fugle over det hele i dag.  

Man plejede at fange sygt mange hvaler. I starten kunne man kun fange de langsomme af dem, men da man begyndte at få motorer og fik lidt fart på bådene, kunne man også gå efter de hurtige, såsom blå- og finhvaler. Så stak det helt af. Man drev komplet ukontrolleret, hidsig rovdrift og fik næsten gjort uoprettelig skade. Så blev hvalfangst ulovligt.

Det blev ulovligt i 1982. En organisation ved navn International Whaling Commission (IWC) kunne se at det stod kritisk til. Man måtte tage en global kold tyrker. De eneste der fortsat måtte jage, var nogle stammefolk, og folk der skulle bruge hvalerne i forbindelse med forskning. Nogle lande (Japan, Norge, Peru og Rusland) fordømte jagtforbuddet. Island var så utilfredse at de meldte sig ud af IWC i 1992. Norge begyndte at skide på forbuddet i 1994 og jagede kommercielt igen. Japan begyndte allerede at jage igen i 1986 og hev hundredevis af hvaler op til ”forskningsformål”.

I dag har Japan meldt sig ud af IWC. Norge og Island jager stadig lidt hvaler. Ironisk nok var både Norge, Island og Japan med til at starte IWC. Pt er den globale hvalfangst dog på et niveau hvor kun få arter trues. Men mange hvaler fanges som bifangst eller bliver nakket i kollisioner med både, og et yderligere problem er at deres levesteder og fødegrundlag forsvinder. Det marine miljø har, som bekendt, været under hård behandling fra menneskelig side de sidste mange år, og selv for en kæmpestor hval er det svært at leve i et dødt hav. Desuden er global opvarmning noget lort for hvaler – det er ikke fedt at have et spæklag på 30 cm hvis man svømmer i varmt vand. Det svarer lidt til en dunjakke i Juli.

Hvaler har overraskende meget personlighed. Man fandt blandt andet ud af det da man opdagede hvalsang. Det var et breakthrough for fredningen af hvaler. Pludselig var de ikke bare store klumpede pattedyr der lignede fisk. Det skulle desuden vise sig at f.eks. pukkelhvalers sang er forskellig alt efter hvor de kommer fra – ligesom at der er forskelle på hvordan folk snakker i Thyborøn og i Alabama. Hvis pukkelhvaler svømmer ind i fremmede vande og hører ny sang, så kan de desuden ændre deres sang. Vi snakker også allesammen lidt mere britisk hvis vi har set film med Hugh Grant.

Al den sang og dialekt siger lidt om hvor sociale hvaler er. De er ikke alene følsomme og sofistikerede i deres relationer, deres limbiske system (det sted i hjernen hvor følelser og den slags behandles), kan også være ualmindeligt veludviklet. Kigger man eksempelvis på spækhuggeres hjerner, så ser de ud til at have sat alle penge på sociale superkræfter. Det er i en grad så os mennesker virker helt robot-agtige til sammenligning.

Fredningen af hvalerne i 1982, og den internationale fordømmelse der sidenhen har fuldt hvis nogen brød reglerne, er et meget sjældent fænomen i naturfredningsøjemed. Et sådant totalt forbud kan måske inspirere til hvordan man kunne tilgå problematikker såsom regnskovsfældning, overfiskeri, eller det faktum at nærmest hele DK ligger under ploven selvom det bliver påstået at biodiversitet er en prioritet. Men det er en anden snak!

Leave a Comment

Your email address will not be published.