Jacksonkamæleon

Kamæleoner er en gruppe højst specialiserede øgler. De er kendt for deres øjne der bevæger sig uafhængig af hinanden, deres fødder der fungerer ligesom vores hænder når vi har luffer på, deres tunge de kan kaste frem som teenagere der øver sig i at snave på Retro i Helsingør og så deres helt karakteristiske gang, hvor de vugger fra side til side og ligner hvem som helst omkring midnat i Københavns gader i julefrokostsæsonen.

Nogle kamæleoner har horn. Her er jacksonkamæleonen (Trioceros jacksonii) ingen undtagelse; den er beklædt med hele tre af slagsen, og er således en komplet ufarlig, klatrende parodi på en triceratops. Det er dog kun hannen der render rundt og ser fjollet ud med sine harmløse udvækster. De er for små og langsomme til at stange ordentligt, men hvis en hidsig, behornet han virkelig giver den lakrids og vil skade dig i fuld gallop, så føles en gang stangeri nok som hvis du bliver prikket med en gaffel.

Jacksonkamæleonen fandtes oprindeligt i regnskovene i Østafrika, og det gør den stadig, men nu findes den også i Californien, på Hawaii og i Florida. Der er folk der har tænkt at den kunne være en fin lille accessory i haven, og måske at den kunne pynte ved siden af deres rhododendron. De tænkte desuden at klimaet var perfekt til den, så de kunne etablere vilde bestande som de kunne høste kamæleoner fra og sælge til kæledyrsindustrien. Som enhver ægte scorekarl ved, er tungeslaskermetoden dog yderst effektiv, så jacksonkamæleonen har ædt og bredt sig ukontrolleret og nu har USA visse steder problemer med en introduceret kamæleon der render rundt og udrydder deres smådyr.

En spøjs ting ved kamæleoner er deres navn. På latin betyder ”Chamaeleō” nemlig (direkte oversat) ”lion on the ground”. Her kan man undre sig. Først og fremmest, findes der ikke allerede en løve på jorden? Og siden de fleste kamæleoner er klatrende, burde det så ikke være ”lion in the trees”? og slutteligt:  hvem i alverden synes kamæleoner ligner løver?

Her må man have in mente at videnskaben var en anden for et par hundrede år siden, og måske fyren der navngav kamæleonerne så fejlagtigt kun havde set tegninger af løver. Dengang var en stor del af tegningerne rigtigt grimme.

Når kamæleoner skal skyde deres tunge ud af munden, er der ikke tale om en simpel manøvre. Derimod er der flere forskellige muskler i spil og tungen skal både spyttes hurtigt ud og trækkes ind igen. Helt forsimplet fungerer det dog lidt med tungespidsen som når du smutter en mandel. Der er nogle muskler der trækket sig sammen, der kommer tryk på, og så spyttes den lille smageluns afsted i stolt tempo. Der går tilmed hurtigt – tungen bevæger sig med op til 90 km/t.  

Leave a Comment

Your email address will not be published.