Jaguar

Man ved at ”jaguar” er et fedt navn når både en stor kat, et bilmærke og en bar på Amager bærer det. Der er lidt tvivl om hvad ”jaguar” egentlig betyder, men der er ingen tvivl om at jaguaren er sindssygt god til at lave bagholdsangreb og nedlægge det meste. Ligesom Sidney Lee i sin prime, springer en jaguar næsten på hvad som helst.

En jaguar kan blive stor. Det er den største kat i den nye verden (altså Syd- og Nordamerika, der er splinternye fordi Europæerne først fandt dem for nylig). Blandt kattene er den kun overgået i størrelse af tigeren og løven. Den er generelt ret sky, men hvis en voksen han satte sig for at give dig bank, så ville du være presset. Hanjaguarer kommer nemlig nemt op på 90 kg. De kan bide med et tryk på 500+ kg. De svømmer og klatrer også godt, så du kan godt glemme det med at flygte. Heldigvis lader jaguarerne til at være ret bange for mennesker, og angreb er sjældne. De har nok lært det med at rifler er farlige.

Man kan støde på jaguarer i store dele af Syd- og Mellemamerika. Der har også været en enkelt jaguar i Arizona i USA, nemlig en han med navnet ”El Jefe” (Bossen). Han emigrerede dog sydpå igen omkring år 2015. Han vidste nok at der var en orange ballademager der skulle lige til at kassere alt deres miljøbeskyttelse. Syd for Arizona, i Mellemamerika, er der også lidt langt mellem jaguarerne – der er ikke så meget skov tilbage, og der er vildt mange mennesker over det hele. Det er no bueno hvis man bare gerne vil rende rundt i fred og jage tapirer og navlesvin.

Generelt er der lidt problemer med regnskovene i Latinamerika. Som bekendt er præsidentposten i Brasilien pt besat af en mand der udmærket godt ved at biodiversitet ikke rimer på penge. Det går ud over skoven. Man fælder den bl.a. for at producere soja til den danske ”klimavenlige” (lol.. godt forsøg Danish Crown) grisebesætning. Desuden begynder dele af skoven også at blive lidt tør pga. klimaforandringerne.

Hvad kan man så gøre ved det, og hvordan gør du selv livet bedre for jaguaren? Du kan starte med at holde fingrene fra konventionelt svinekød, men selvfølgelig kun hvis du er ok med at skrotte et miljøskadelig, klimabelastende produkt der gør livet hårdt for den truede jaguar. Ydermere, så kan du være opmærksom på hvor dit guld og dine diamanter kommer fra. Man rydder en masse skov i f.eks. Peru og Brasilien for at lave noget rigtigt beskidt minedrift. Så står valget pludselig mellem biodiversitet og smykker.   

Leave a Comment

Your email address will not be published.