Kæmpe djævlerokke

Kæmpe djævlerokken (Mobula birostris) er slet ikke så djævelsk. Den flyder bare rundt og spiser fisk. Den er kæmpestor. Et fuldvoksent individ kan have et vingefang på op til 7 meter. Det er det største vingefang i dyreverdenen. De kan også blive tunge, og det er blevet påstået at man har fanget individer på op imod tre tons. Men hvordan vejer du et dyr der er udformet som et mega stort, skævt viskestykke? Kan det gøres på en badevægt? Ingen ved det.

Djævlerokker har kæmpe hjerner. Man ved ikke hvorfor, men i forhold til deres krop er det nogle af de absolut største hjerner i fiskenes verden. Det har muligvis noget at gøre med social intelligens. Det er lidt som man ser det hos elefanter og spækhuggere – deres hjerner bliver simpelthen nødt til at have en vis størrelse hvis de skal være spillere i komplekse sociale sammenhænge. Måske hjernerne også bruges til leg. F.eks. hopper djævlerokker op af vandet og laver maveplaskere, ligesom visse hvaler, og man aner ikke hvorfor. Leger de? Hvem ved – det er svært at bevise i hvert fald.

Djævlerokkens reproduktion er ægte sær. Hunnen udruger et enkelt æg i æggelederen. Ægget klækkes så inden i æggelederen, og den nyudklækkede unge bliver liggende i æggelederen, hvor den lever af et sekret moren udskiller. Sekretet minder om en slags rokkemælk. Det er lidt ligesom når en kænguru ligger i sin mors pung og får mælk. En rokkemor er ”gravid” på denne måde 12- 13 måneder. Når hun føder, er det et ordentligt svin af en unge der kommer ud. Den er næsten ligeså stor som en svane.

Denne slags reproduktion, med max en enkelt unge per hun pr år, betyder at kæmpe djævlerokken ikke nemt og hurtigt får stabiliseret en bestand der har været slået af benene. Derfor er den også truet, for trawl på stor skala, og kæmpe net der bliver trukket igennem havet, er svært at undslippe hvis man vejer over et ton og har et vingefang på mange meter. Rokken bliver altså fanget som bifangst, og det dør man typisk af. Desuden er rokkefinner efterspurgt til visse slags supper, og man dør altså også af at få skåret finnerne af. Det er svært at svømme når man ikke har noget at gøre det med.

Hvad kan du så gøre? Du kan holde dig fra fisk uden mærker såsom MSC-mærket, og desuden skal du huske at trawlet fisk er totalt fy-fy, medmindre du selvfølgelig gerne vil skubbe det marine økosystem helt ud over kanten. Og hvis du nogensinde bliver tilbudt hajfinnesuppe på en restaurant, så husk at melde den. I mange lande er det nemlig ulovligt, og restauranten kan score sig en ordentligt grimmert af en bøde.  

Leave a Comment

Your email address will not be published.