Kakapo

Kakapoen (Strigops habroptila) er en meget tung fugl der ikke kan flyve. Den er egentlig beslægtet med papegøjerne, men den minder mest af alt om Guds hyggelige søndagsprojekt. Det er et nysgerrigt dyr der med sin godtroende indstilling til verden har været lige på grænsen til udryddelse de sidste 30 år.

Den vandrer nu rundt på et par mindre øer nord for New Zealand. Her har man rykket hele baduljen hen for at få dem til at avle i sikre rammer.
Kakapoen kan som sagt ikke flyve. Den har ikke haft naturlige rovdyr på landjorden før vi introducerede hunde, katte og rotter til dens hjemland, og derfor har det været fint at rende rundt på skovbunden; fed, semi-dum, nysgerrig og på jagt efter mad – lidt som et spædbarn. Så hvis du nogensinde som biolog skal ud og spore et dyr, så kryds dine fingre for at det bliver Kakapoen.


Kakapoen er den mest massive af alle papegøjer og den eneste der sover hele dagen og bruger natten på at rende rundt alene og klatre i træer – hvilket den i øvrigt skulle være ret god til.
En af årsagerne til dens truede status kan findes i dens reproduktive mønstre – den producerer nemlig sjældnent mere end tre kuld på 10 år. Det går altså ikke så hurtigt med at forøge bestanden. Der er en enkelt faktor der har forudsiger om kakapoen vil parre sig eller ej – om der er meget frugt på rimu-træet (et lokalt træ som den elsker frugten fra). Faktisk er det så pålideligt at man sender spejdere ud for at holde øje med frugtudbyttet så man ved om det er i år der kommer kakapo-babyer.

Når de skal parre sig er det de eneste papegøjer der har et ”lek”-system (fra det svenske ”lek” = at lege). Det vil sige at hannerne render rundt i en stor kreds og gør sig til imens hunnerne kigger på og ser hvem de synes er mest lækker. Det er fuldstændigt ligesom på ethvert diskotek i provinsen, bare uden høj musik med simple tekster, vodka-redbull, dårlig selvtillid, dovne scorereplikker a lá: ”skal vi ikke bare tage hjem og få det overstået?” og så er det selvfølgelig papegøjer i stedet for mennesker.

Man kender samtlige 160 individer der nu findes i naturen og de folk der arbejder med dem siger at det er meget intelligente fugle der har enormt meget personlighed; nogle er søde, andre er gnavne og så er der enkelte hvis dominerende personlighedstræk er at de spiser meget. Det nok sidstnævnte der overlever. I øvrigt tror man at det er den fugl der kan blive ældst – 90 år skulle ikke være urealistisk.

4 thoughts on “Kakapo”

Leave a Comment

Your email address will not be published.