Kastenetsedderkop

Kastenetsedderkop: ”Kom herover lille Hr. Flue-hombre. Jeg har noget vi skal snakke om.”

Hr. Flue-hombre: ”Nej, ellers tak Hr. Edderkop. Jeg ved hvad du gjorde sidste sommer.”

Edderkop: ”Var det det der med at jeg spiste din søster?”

Flue: ”Ja.”

Edderkop: ”Det var ikke mig der gjorde det. Det var et menneske der klaskede hende. Kom lige og snak. Kom til mig. Jeg har en hemmelighed.”

Flue: ”Ærligt?”

Edderkop: ”Ja, forhelvede. Kom nu bare.”

Flue: ”Du lover du ikke kaster det der net på mig og spiser mig?”.

Edderkop: ”Ja. Sværger på min gamle mors navn! Hun hedder Marianne.”

Flue: ”Ok. Kommer nu så.”

Edderkop: ”HA! FANGET! HAK! SNIT! SLURP! Hahahaha en dum flue! Det var mig der spiste hans søster! Fjols! Min mor hedder i virkeligheden Helle. HAHA!”

Så man skal aldrig stole på en kastenetsedderkop. De har udviklet en helt særligt måde at bruge deres spind på. De holder det som et net mellem deres forreste ben. Den indledende dialog er nok et sjældent tilfælde, og det mere realistiske scenarium er at edderkoppen sidder og venter med sit spind udspændt mellem sine ben uden at snakke. Når så et bytte kommer tæt på, kaster den det over dem, som en fiskermand eller en fyr der prøver at score på hidsig vis.

Her er kastenetsedderkopperne repræsenteret af slægten ”Deinopis”, der kaldes ”Gladiator-edderkopper” (fordi de kaster med et net som nogle gladiatorkrigere gjorde det i det antikke Rom” eller ”trolde-edderkopper” (fordi de ligner de store, vilde, norske dyr kaldet trolde). De har ualmindeligt store øjne, og ser bedre end både ugler og nataktive kattedyr. Det skyldes at de laver en særlig membran i øjnene hver eneste nat. Denne membran forstærker deres syn. Ved daggry fjerner de membranen igen og sådan fortsætter det hver eneste døgn. Måske de fjerner den fordi den ville gøre dagslyset for skarpt for deres små sensitive edderkoppeøjne. Hvem ved. Måske de er pinlige over at gå med kontaktlinser.

Når de skal jage hænger de sig fra en gren eller et blad – enten i bagbenene eller i en lille tråd. Når så der går et uskyldigt lille byttedyr forbi under dem, kaster de sig efter det. De har et hemmeligt system de bruger til at sigte; de lægger nemlig nogle små hvide lorte på jorden. De fungerer som en slags sigtekorn. Og det er egentlig ikke hemmeligt.

Man kan finde de her edderkopper i næsten alle tropiske og subtropiske verdensdele – hvis man da kan finde dem. De er nemlig tynde og godt kamuflerede.

På græsk betyder deres slægtsnavn, Deinopis, i øvrigt ”ser skræmmende ud”.

Leave a Comment

Your email address will not be published.