Kea

Kea.. Tankerne ledes hen på Sverige, møbelshopping og kjöttbuller. Kea (Nestor notabilis) er dog ikke bare en trigger til dårlige undskyldninger fra mandemunde når der skal købes reoler – det er også en papegøje fra New Zealand, og endda en kødspisende en af slagsen.

Keaen er en større papegøje der lever i egne hvor man ikke normalt ville forvente at finde den slags fugle. Den lever i dale og hele vejen op i bjergene, hvor der oven i købet bliver koldt. Ind imellem står keaen endda i snevejr. Her forventer man snarere at finde polarræve og behårede, aldrig fotograferede gutter med store fødder end en eksotisk grøn papegøje med orange vinger.

Keaen har haft sig lidt af en turbulent historie. Den har en dårlig vane med at angribe får og begynde at spise af dem. Efterhånden dør fårene af deres sår og så sidder keaen ellers og æder løs. Det er ikke en god idé at dræbe får et sted hvor en større del af befolkningen er fårehyrder og afhænger af de uldne dyr når der skal laves striksweatre eller hvis nætterne i de kolde bjerge bliver en tand for ensomme. Så de lokale gik praktisk til værks og skød 150.000 keaer fra 1860 og hen over de næste 100 år, indtil keaen til sidst blev fredet.

Nu er keaen så truet. Den bakser med forskellige problemer – bl.a. at der er introducerede dyr, såsom pungræven og lækatten, der spiser dens æg og unger. Ydermere, så er den højt oppe i fødekæden og lider under ophobning af bly og andre usundheder i kroppen. Det er paradoksalt, for det er præcis det samme problem som mange delfiner slider med, om end keaen er præcis det modsatte af en delfin.

Keaen har et rygte for at være ekstremt nysgerrig og drilsk. Den er en notorisk ballademager. Den roder rundt i tasker og piller ved alting. Den er ligesom et slemt tilfælde af ADHD, uden ritalin, men med en masse fjer. Den ødelægger ting og er kendt for at rive biler fra hinanden; vinduesviskere og gummilister har kort levetid når der er en kea i haven. Det er også en af grundene til at keaen ikke er mere populær i fangenskab; den ødelægger alting. Faktisk er den så legesyg at den også bliver kaldt ”the clown of the mountains” (hvilket der betyder ”en værre én” på engelsk) og en samling af keaer bliver kaldt et cirkus. Helt seriøst.

Leave a Comment

Your email address will not be published.