Kinesisk kæmpesalamander

Den kinesiske kæmpesalamander (Andras davidianus) er en kæmpe salamander der primært lever i Kina. Slut.

Ej. Dagens dyr er suverænt den største padde der findes. Størrelsesmæssigt snakker vi en velvoksen labrador. Man kan finde den i nogle kolde vandløb i Kinas bjerge. Der er også nogle salamandere i Japan og en enkelt eller to i Nordamerika der godt kan sparke lidt til vægten, men de er ikke oppe omkring de 30 kg og knap to meter i længden.

I Kina kalder man den også ”den skrigende salamander”. Det skyldes at den skriger som et barn hvis man hiver den op af vandet. Måske det er en god taktik – de fleste ville få et ret stort chok hvis deres fangst kom med fuldstændigt uventede lyde – lidt som hvis du gik ud for at fiske østers og de med det samme skældte dig ud på russisk, eller hvis du gik ud for at score en eller anden og vedkommende begyndte at sige som en kæmpe salamander.

Når den bliver forstyrret kan den lave en tyk, hvid væske der lugter af peber. Ligesom hvis du kommer til at skubbe en skål tzasiki på gulvet. Hvorfor skal den lugte af peber? Og hvorfor skal den opføre sig som en græsk dip? Det vides endnu ikke, men der er heldigvis en masse biologer der kan overveje sagen nærmere mens de er på dagpenge.

Når man glider hånden henover kroppen på den kinesiske kæmpesalamander kan man mærke en masse små knopper. De er følelsessensitive. Så kan den mærke hvad der sker omkring den. Lidt ligesom folk der er super empatiske, bare ret anderledes. Det smarte ved at have følelsessensitive knopper er, at den ikke behøver afhænge af sit syn. Hvis vandet omkring den bliver lidt mudret eller uklart, eller hvis det er nat, så gør det ingen forskel. Det er også derfor dens øjne næsten er forsvundet – den bruger dem ikke.

I naturen er den næsten uddød. Der er ganske få af dem tilbage. Der er dog tonsvis af dem i fangenskab. De bliver avlet i stor stil, for i Kina spiser man salamandere. Det er en spøjs tendens, når liv ikke må overleve i naturen, men kun i fangenskab. Det leder tankerne hen på den gigantiske bestand af svin i fangenskab i Danmark, og den forsvindende lille bestand af vildsvin, der tilmed skal holdes væk med et utroligt effektivt hegn. I hvert fald har salamanderne håb for at overleve. De skal bare lære at kravle ud af suppen og ind i naturen og så er alt i orden igen.

Leave a Comment

Your email address will not be published.