Klumpfisk

Klumpfisken (Mola mola) er den tungeste af alle benfisk. Det vil sige de fisk der ikke er hajer og rokker. Sådan da. Den kan komme op på over 1000 kg. I sjældne tilfælde har man fundet individer på over to ton.

Klumpfisken, der også er kendt som månefisken, fordi den ligner en måne hvis man ser virkelig dårligt, er det dyr blandt alle dyr med en rygrad der ligger flest æg. Den kan lægge op imod 300.000.000 styks. Det er nok æg til at alle ville kunne få lidt omelet, selv til den mest grådige påskefrokost.

Klumpfisken hedder ”ocean sunfish” på engelsk. Det betyder ”solbadende, kæmpestor nuttet sag”. Den solbader nemlig. Det sker ved at den lægger sig i overfladevandet, gerne med siden opad, og slikker sol. Det gør den højst sandsynligt for at blive varmet op, så den ikke fryser når den pølser ned på 600 meters dybde og snacker løs af slimede gobler.

Ungerne har pigge, ligesom kuglefisk. De ligner små kastestjerner. Piggene er kun til forsvar, og virker nok kun mod meget små dyr. Hvis en blåhval f.eks. får et par baby-kuglefisk ind i munden, når den skovler 10 mio krill ind i en enkelt mundfuld, lægger den nok ikke mærke til det.

Der er mange parasitter der sidder i huden på klumpfisken. Det er irriterende for den, så for at komme af med dem springer den ind imellem op af vandet og lander igen med en ordentlig maveplasker. I 2008 var der en lille dreng i Wales der fik en klumpfisk i hovedet. Den hoppede op i den båd han stod i. Der skete ikke noget med ham. Det var en lille ung klumpfisk på ca. 30 kg. Det er et eksempel på det eneste scenarium hvor man bør frygte en klumpfisk – den er nemlig komplet harmløs når ikke alle dens parasitter kilder den så meget at den hopper lige op i hovedet på dig.

Den dag i dag har kuglefisken det ikke så godt. Når man er så rund og stor at man på latin er opkaldt efter et møllehjul (Mola betyder mølle på latin), kan det være svært at svømme igennem maskerne på et fiskenet. Så klumpfisken bliver ofte fanget som bifangst. Mange fiskere synes det er irriterende, så de skærer finnerne af fisken og slipper den fri igen. Så falder den ned på bunden af havet. Der lever den for alvor op til sit navn, som den ligger der; klumpet, hjælpeløs og stille døende, som når man kommer i tanke om at man har blækregning for og må rejse sig fra sofaen, selvom man virkelig, virkelig ikke gider.

Klumpfisken har også lidt problemer med plasticposer, for de ligner vandmænd forfærdeligt meget. Plasticposer er desværre ret næringsfattige, så den kan ikke overleve på dem. Dens tarmflora kommer derimod til at ligne en ny forlystelse i Legoland. Det dør man af.

Leave a Comment

Your email address will not be published.