Læderskildpadde

Hvis du nogensinde går en tur på stranden og ser en blå klud på 800 kg ligge og grave et hul i sandet, så skal du nok overveje om du har taget for meget LSD.

Ofte når vi tænker på skildpadder, forestiller vi os nogle fredelige dyr der pølser rundt og spiser græs og blomster. Det er dog ikke tilfældet med læderskildpadden (Dermochelys coriacea). Den er er frygteligt rovdyr med pigge hele vejen ned igennem halsen. De fungerer som kroge – ligesom hos monsteret i ørkenen i Star Wars: Return of the Jedi når Hans Sol, Luke Skygut og Lea ja-jeg-er-hans-søster-Thomsen er på ferie med ham den fede snegl.

Læderskildpadden spiser vandmænd. Det er gavnligt af et par forskellige årsager. Først og fremmest har de fleste af os prøvet at tage en fredelig, afslappet svømmer på stranden, alt imens en brandmand pludselig besluttede sig for at vi så lige en tand for zen ud. Her er det en fordel hvis der er et halvt ton brandmandsspiser i nærheden, som kan afhjælpe os med den lille flammende hombre. En anden fordel ved at have vandmandsspisere er, at vandmænd i høj grad lever af fiskelarver. Således vil der være færre fisk hvis der er færre læderskildpadder. Det har lokalsamfundene i Sydøstasien højst sandsynligt ikke overvejet når de har plukket tonsvis af skildpaddeæg op fra deres strande hvert eneste år. Sådan giver det ind imellem bagslag hvis man lægger de forkerte æg i kurven.

Læderskildpadden er den suverænt største af alle skildpadder. Også blandt krybdyrene i bredere forstand er den en kæmpe – der er et par enkelte arter af krokodiller der kan blive tungere, men ellers sidder den uudfordret på fedmetronen. Den har også eksisteret i lang tid; hvis du tog en svømmer i stillehavet for 100 millioner år siden kunne du sagtens støde på den. Du kunne dog også støde på en masse andre dyr der ville aflive dig, så det ville være en beslutning af lav kvalitet.

Læderskildpadden er, om end den er koldblodet, i stand til at have en kropstemperatur der er meget højere end dens omkringliggende miljø. Det gør den blandt andet ved at være super aktiv, og vi alle hvordan man bliver svedig og klam når man har ligget og plasket hidsigt rundt i noget vand. Læderskildpadden har desuden en masse brunt fedt, som vi kender fra bjørne der går i hi, eller menneskebabyer. Den er hurtig, og når en læderskildpadde virkelig giver den skildpaddegas kan den ramme mere end 35 km/t. Det er altså Usain Bolt, bare lidt mere blå. Når de dykker kan de desuden komme helt ned på 1300 m. Her kan de trisse rundt under i vandet i op til en time.

Som det ser ud nu er fire ud af syv subpopulationer af læderskildpadden kritisk truede. Det betyder at de nok uddør inden for de næste ikke så mange år. Der er primært tre grunde til deres truethed: For det første, så betragtes deres æg som en delikatesse i Sydøstasien og som et afrodisium i Caribien. Igen kan vi ikke andet end at glæde os til den dag der bliver opfundet en pille som kan afhjælpe mænd med deres erektile dysfunktion. For det andet, så kommer de til at spise plasticposer. De ligner nemlig vandmænd. Som vi alle ved, så er plasticpose + læderskildpadde = død læderskildpadde.

Den sidste trussel mod læderskildpadden er at den bliver fanget som bifangst. Det kan være svært at undvige fiskenet hvis man er på størrelse med en ellert.

Leave a Comment

Your email address will not be published.