Lilla stormsnegl

Dagens dyr er en lilla stormsnegl (Janthina janthina). Janthina. Jan-Tina. Det lyder som noget man kalder sit barn før man ved om det bliver en dreng eller en pige. Den lilla stormsnegl vender på hovedet hele sit liv. Ligesom folk fra Australien.

Den har (af evolutionens allermest snørklede veje) indfundet sig i en niche hvor den skummende skaber sin egen tømmerflåede. Den lilla stormsnegl pisker noget slim med sin lille fod, indtil den har skabt en flydende masse som den kan ligge under. Slimen størkner efterhånden. Der flyder den så rundt mellem bølgerne og spiser vandmænd. Næsten ligesom Leonardo Dicaprio i sidste del af Titanic.
Man gætter på at de først (for mange år siden) begyndte at skabe tømmerflåden med den slim der blev til skallerne om deres æg. Så kan man undre sig over hvad der blev af fostrene i de æg der pludselig var skalløse fordi mor og far hellere ville ud og sejle? De blev selvfølgelig forkastet og glemt, for snegle er kyniske dyr uden følelser for deres børn. Ej. Ungerne blev udruget inde i hunnen, og siden da har den lilla stormsnegl født levende små snegle. De små unger skal lave deres lille tømmerflåde øjeblikkeligt efter de bliver født. Ellers synker de og dør. Så deres fødsel bliver deres død. Deres dødsel. 

Når det stormer kraftigt skyller sneglene op på stranden. Derfor kaldes de også ”storm snails”. Det er prisen sneglene må betale for at være så specialiserede – det er nemt at flyde dovent rundt på havet, men det er no-bueno, not-nice, 0%-lækkert at strande på stranden. Det er faktisk noget en lilla stormsnegl dør af. Sådan går det når man glemmer solcreme.
De her violette snegle kan blive ret store – deres skjold kan måle op imod 4 cm i diameter. Det er ikke så tit man ser dyr af den størrelse ligge og flyde i vandoverfladen. De er både eksponerede oppe og nedefra. Men deres levevis må være fordelagtig, for der er en del arter der benytter sig af samme adfærd og de er ikke uddøde endnu. 

En anden særlig ting ved den lilla stormsnegl er dens kønslige udvikling: den starter nemlig som en han og bliver til en hun efterhånden som den bliver ældre. Det er nok en meget god idé, for unge snegle er uregerlige, uartige, rebelske og promiskuøse. Efterhånden som de så bliver mere modne bliver de også mere klar til at blive gravide og lægge æg – en meget vigtig opgave for en lille snegl under en tømmerflåde.
Mens de er hanner har de ingen penis, så parringen foregår ved at hannen producerer en lille sædpakke som han frigiver ud i vandet. Så optager hunnen den og kærligheden har dermed sejret. Ligesom når vi sender blomster.

1 thought on “Lilla stormsnegl”

  1. Pingback: Blå Glaucus – Den Dyriske Time

Leave a Comment

Your email address will not be published.