Mata mata

Mata mata skildpadden formår på samme tid at ligne et blad, en creepy superskurk, en hyggelig onkel og en skildpadde. Som prikken over i’et på dens spøjse udseende, har den en lang, slank grissetryne. Den bruger denne snude som snorkel, når den ligger i vandoverfladen og overvejer sit skildpaddeliv, mens den ligner mudder.

I modsætning til f.eks. alligatorskildpadder og snapskildpadder (også kendt som ”danger rocks” og ”nope-sten”) bider en mata mata sjældent. Den vil helst bare ligge i fred og lade som om den er bark. Hvis du skulle være så heldig at finde én, så ser den nok ud som om den smiler til dig, men i virkeligheden er dens mund bare et spøjst sugeapparat der får den til at se glad og salig ud, selvom den sagtens kan være i et hæsligt humør.

Når den skal spise, åbner den munden lynhurtigt og skaber et vakuum. Så suges fisk ind i gabet på den, og den sluger dem hele. Det fungerer lidt ligesom hvis du har hænderne under vand og prøver at klappe omvendt. Capiche?

Noget af det mest særlige ved en mata mata er nok dens udseende. Den har flapper og hudlaser og er vildt god til at kamuflere sig. Alt dens løse hud har dog også en anden funktion; det er nemlig ret sensitivt, og den kan mærke bevægelser i vandet omkring sig. Det kan være en fordel når man jager i mudret vand.

Hvis du vil have en mata mata som kæledyr, så skal du forberede dig på at den bliver ret stor, sætter høje krav til vandets temperatur og renlighed, og generelt er rigtigt god til at være fuldstændigt ligeglad med dig. Hvad med en kat?

Leave a Comment

Your email address will not be published.