Mauritisk frihalet flagermus

”Hej Hr. landmand. Hvad har du gang i med det bål der?”

”Jeg er såmænd bare ved at røgforgifte en lille flagermuskoloni.”

”Hvordan kan det være?”

”Det fordi de her flagermus æder mine mangoer.”

”Det tror jeg altså ikke.  De spiser insekter. Du forveksler dem vist med den Mauritiske frugtflagermus.”

”Nej nej – det er samme art. Det her er bare babyer.”

”Babyer der har deres egen koloni og formerer sig og opfører sig som voksne?”

”Ja. Underligt, ikk? Flagermus er noget værre djævelskab.”

”Jeg er altså ret sikker på at du taler om to forskellige arter. Den er i øvrigt ret truet den du er ved at røgforgifte der.”

”Hvad ved du om det?”

”Jeg har læst noget der hedder ”bøger”.”

”Whatever. Du ved tydeligvis ingenting om flagermus. Der findes kun én art og sådan er det! Hvad laver du overhovedet her på Mauritius?”

”Jeg forsker i hvad den lille flagermus spiser og hvor den jager henne. Faktisk har jeg lige fundet ud af at den spiser nogle insekter der er skadedyr på dine afgrøder. Den jager også ude over din nabos sukkerrørsmarker. Du skyder dig selv i foden ved at aflive din lille hjælper.”

”Skyderi? Truer du mig?”

”Bestemt ikke. Du kunne alligevel sagtens tæve mig i en slåskamp. Bare hiv mig i håret.”

”Jeg melder dig til myndighederne. Du skal ikke komme her og være fræk.”

”Så må du hilse miljøministeriet. Jeg arbejder sammen med dem.”

”Konspiration! Hvad er dit navn?”

”Alex.”

”Alex hvad? Jeg skal bruge dit fulde navn så jeg rigtigt kan fuldmelde dig.”

”Alexander Holm. Holm er med ”h”, som i ”hold din kæft”.”

”Hvabehager?”

”Staver bare.”

”All right. Så du er en langhåret gut der læser bøger som er kommet hertil for at undersøge en flagermus? Og hvordan gør du så det?”

”Jeg fanger dem og tager lort fra dem og laver DNA-analyse på det. Så kan jeg se på DNA-resterne i lorten hvilke dyr de har spist. Desuden sætter jeg mikrofoner op rundt omkring på Mauritius så jeg kan optage hvor de jager henne. Sneg mig faktisk ind og satte en mikrofon op i din søsters have.”

”Aha! Hun sagde godt at der havde været et spøgelse i huset! Hendes hår var forfærdeligt pjusket næste dag. Du havde vel ikke nærmet dig sovegemakkerne?”

”Ork nej nej nej nej nej.”

”Godt min dreng. Det andet havde været noget useriøs forskning.”

”Bestemt. Anyways, det er det jeg laver. Så nu skriver jeg nogle rapporter og gør nogle ting med tal og så pølser jeg det hele sammen i et ordentligt ringbind der hedder et ”speciale” og så er der nogle voksne der læser det og fortæller mig om det kan bruges til noget.”

”Hvad gør du så når de voksne har afgivet deres dom?”

”Spiller playstation og tegner nogle dyr.”

”Tegner dyr?”

”Det en lang historie.”

”Fair. Den gider jeg ikke høre. Du keder mig lidt nu, Alex.”

”Ved det godt. Det heller ikke pænt at sige ”lort” til fremmede.”

”Absolut ikke. Jeg blev stødt. Nu skal jeg ud og arbejde med frugt. Kan du have en middelmådig dag min ven.”

”Ja tak. Hils din søster.”

”Hvad?”

”Ikke noget. Hej hej.”

Den Mauritiske frihalede flagermus (Mormopterus acetabulosus) er en uanseelige lille insektædende flagermus. Den er tæt på at uddø og pt. findes der kun omkring 6000 af dem. Det er ikke så mange – specielt ikke taget i betragtning af at en hun kun får én unge om året og at arten dermed kun formerer sig en anelse hurtigere end dyr der er 100.000 gange større end dem selv, såsom bisoner og enhjørninger. Desuden lever den kun i tre grotter, så bestanden kan nemt destabiliseres. 90% af bestanden er forsvundet over de sidste 20 år.

Nu er jeg i gang med et forskningsprojekt hvor jeg prøver at finde ud af hvad flagermusen spiser og hvor den jager henne. Indtil videre viser resultaterne at den spiser en række skadedyr, deriblandt myg, tæger, der spiser mango, og møl der spiser sukkerrør. Desuden bryder den sig ikke om at jage i byer. Når projektet er afsluttet, har jeg aftalt med Miljøministeriet på Mauritius at jeg sender dem en rapport med status og nogle forslag på hvad man kan gøre. Så gør de måske det der skal til for at den ikke uddør. Måske ikke. Det er under alle omstændigheder et eksempel på et forsøg på at redde en lille, truet flagermus.

Leave a Comment

Your email address will not be published.