Narhval

”Du ligner en fed, glatbarberet, handicappet enhjørning uden ben.”

”Undskyld mig?”

”Du er grim, glat og plettet.”

”Hvad i alverden bilder du dig ind?”

”Undskyld. Har bare set en masse valg-TV på det sidste. Lod mig rive med af stemningen.”

”Det ok. De er tarvelige.”

”Helt vildt. De er godt nok bange for krydret mad. Hende der Støjberg har en underlig mund.”

”Meget. Os narhvaler tror det er fordi hun forvrænger sine læber når hun beder til Satan. Anyways, folk begynder ikke at jage hvaler igen, vel?”

”Nok ikke omkring Europa, nej. Men spiser du fisk?”

”Ja, næsten udelukkende.”

”Det må du hellere vænne dig af med. Vi har været lidt langsomme til at installere ordentlige fiskekvoter.”

”Hvad prøver du at sige?”

”At størstedelen af verdens fiskebestande er overfiskede.”

”Åh nej. Jeg gider ikke spise tang.”

”Sikke noget.”

”Er der ikke nogen der kan hjælpe mig?”

”Der er nogle miljøorganisationer..”

”Hvorfor gør de ikke noget?”

”De har ikke nok penge.”

”Kan vi ikke give dem nogen penge?”

”Nej.”

”Hvorfor ikke?”

”Fordi de skal gå til vildsvinehegn og skattelettelser.”

”Hvad med mig?”

”Du er ikke en skattelettelse.”

”Kan vi ikke bruge pengene på at beskytte noget natur?”

”Nej.. Ikke endnu. Vi skal lige have lidt mere vækst først. Så kritisk står det heller ikke til.”

”Men.. Jeg troede lige IPBES havde frigivet den hidtil største vurdering nogensinde af tilstanden for verdens biodiversitet og at 1.000.000 arter af dyr og planter er udryddelsestruede og at hele det globale økosystem vakler?”

”Det synes jeg ikke. Se bare på alle de smukke kornmarker i det Danske land.”

”Jeg ser ingen marker. Jeg er en hval.”

”Fair. Jeg har ikke tid til at snakke mere – har lige nogle flere fredninger jeg skal have ophævet.”

”Ok. Tak for hjælpen Jakob Ellemann-Jensen.”

”Det var så lidt. Husk at spise bacon. Konventionel svineavl er vejen frem.”

Narvhalen har fået sit navn fra det gamle nordiske ord ”nár”, der betyder ”lig”. Den har nemlig samme farve som en død sømand der har ligget i havet et godt stykke tid. Dens latinske navn Monodon monoceros betyder bare ”en tand, et horn”, hvilket der er forbløffende præcist i al sin simpelhed, for hvilket dyr kunne der ellers være tale om?

Narhvalen spiser fladfisk der ligger og gemmer sig under isen oppe omkring Nordpolen. Det er også en af grundene til at den er sårbar overfor klimaforandringer; når isen smelter må den ændre sin levevis. Dens nærmeste slægtning er hvidhvalen, og begge to ligner hvaler der smiler. Det er dog ikke tilfældet – deres munde ser bare sådan ud. En sjælden gang imellem lader det til at de hybridiserer. Så dukker hvalkranier op der giver alle de marine pattedyrsforskere kriller i bukserne. I virkeligheden skyldes det bare at hvidhval x narhval giver et spøjst kranium, og slet ikke at der er tale om et nyt fund.

Der findes omkring 120.000 narhvaler. De har det ok lige for tiden, men som alle andre dyr ved Nordpolen er de truet af klimaforandringer. Isen smelter, havstrømmene forandrer sig, økosystemerne skubbes ud af kurs og hvalerne bliver mere eksponerede nu når de ikke kan gemme sig under isen. Det kan være svært at omstille sig, og specielt for store dyr, der udvikler sig langsomt, er det et problem. Det er lidt ligesom at det tager længere tid at renovere en villa end et hønsehus.

I lang tid har man været i tvivl om hvad narhvalen brugte sin stødtand til. Nu tror man den er et sensorisk organ der sender en masse information om vandet til hvalen. Der er også lavet observationer af narhvaler der bruger deres tand til at slå torsk ud af kurs. Det er selvfølgelig aldrig okay at slå, men omtumlede torsk er nu engang bare nemmere at fange.

I virkeligheden er stødtanden bare narhvalens venstre fortand der er vokset på hidsig vis. Med den slags pompøse installationer, såsom en fortand på 10 kg, har de oftest også et eller andet at gøre med seksuel selektion. Det kan være at narhvalshunnerne ser det som et tegn på at hanner render rundt med en ordentlig … et ordentligt hjerte, og er meget kærlige, hvis de har en lang stødtand.

Leave a Comment

Your email address will not be published.