Nordamerikansk træpindsvin

Det nordamerikanske træpindsvin (Erethizon dorsatum) er et ualmindeligt klodset dyr. Den er så klodset at den har måtte udvikle antibiotika i skindet, bare for ikke at få betændelse alle de steder den stikker sig med sine egne pigge, når den falder ned fra træer! Den er spirit animal for alle de stive teenagere der har prøvet at klatre over et hegn.

Den er kendt både blandt backpackere og skovarbejdere for at være svært glad for salt. Hvis du er på gåtur i Nordamerikas vilde natur, har fået lidt vejsalt på støvlerne og stiller dem uden for teltet om natten, så vågner du muligvis op til noget gennemgnavet fodtøj. Ligeledes har skovarbejderne lært at man ikke skal smide en lækker og gennemsvedt skjorte i skoven. Det er simpelthen uimodståeligt for træpindsvinet at sætte tænderne i salte sager.

Dens pigge bruges ikke kun til beskyttelse. De er nemlig hule, ligesom uld, og er derfor gode til at isolere. Så kan den bruge dem til at holde sig varm. Faktisk er piggene bare modificerede hår. Hvis man tog dens pigge og lavede en hårbørste med dem, så ville man kunne børste sit hår med hår. Hvis man også lavede håndtaget på børsten af hår, så kunne man børste hår med hår mens man holdt i hår. Hvis man gjorde alt det mens man var rocker, kunne man være hård mens man holdt hår og .. ej. 

På engelsk hedder træpindsvin ”porcupines”. Det stammer fra det franske ”porcespin”, der betyder pigsvin. Det er nok derfor vi holder os til ”træpindsvin” på dansk. Det er simpelthen umuligt at snakke om ”pigsvin” i undervisningen uden at blive sendt op på kontoret.

Leave a Comment

Your email address will not be published.