Nordlig hårnæset wombat

Lasiorhinus krefftii er det største gravende, planteædende pattedyr man kender til. Det er en art af wombat og de vejer op imod 35 kg – det samme som en 12’årig dreng. De laver komplekse tunnelsystemer og har en fornuftig vane hvor de bliver hjemme hvis det er dårligt vejr. De har langsom metabolisme og kan godt pakke lidt fedt på, så det er intet problem for dem ikke at spise en dag eller to. I forhold til andre pungdyr bruger de faktisk overraskende lidt tid på at spise og være aktive, og meget tid på at slappe af. Det har ikke virket super godt for dem – de er nemlig næsten uddøde.


Man har arbejdet hårdt på at få bestanden op siden 1980’erne, hvor der kun var 20 – 40 individer tilbage. Det har virket og bestanden er nu på 200+ dyr, men da man har haft så få dyr at avle på fra udgangspunktet har man ikke kunne undgå indavl. Det er ikke optimalt. Se blot hvor store problemer vi som mennesker har med rednecks (fordi vi alle sammen stammer fra Allan og Eva).
Den her art af wombat er nataktiv, men om dagen kan man ind imellem se dem ligge og solbade i indgangen til deres hulesystemer; fedladne og på randen til udryddelse. De har god lugte- og høresans, men de ser dårligt med deres små øjne – de skal alligevel heller ikke bruge synet til så meget når de tumler rundt et par timer hver nat og spiser græs.


De er solitære dyr og vil helst være i fred, så det har været svært at observere dem i naturen. Man har dog fundet ud af at de er monogame og ikke har noget imod at være mange individer der deler et hulesystem. Det bliver altid en familiekomsammen, da de alle sammen er fætre og kusiner.
Hvis det regner rigtigt meget om vinteren så er de fleste hunner villige til at parre sig. Regnen tyder på at der nok kommer en masse lækkert græs i den følgende sæson. De får en enkelt unge og render rundt med den i pungen et halvt års tid. Derefter bliver den sammen med sin mor til den kan klare sig selv. Tror man. Der er mange ting ved denne her lille gravemaskine man ikke ved så meget om.

Leave a Comment

Your email address will not be published.