Nykaledonisk kæmpegekko

Mere rynket og slattenhudet end Café Victors stamgæster. Sådan er den nykaledoniske kæmpegekko (Rhacodactylus leachianus). Dens liv har dog mere at byde på end middelmådig, alt for dyr chardonnay og indre-bys-dekadence; den sidder nemlig stille det meste af tiden og laver ikke noget som helst.

Som mange andre gekkoer kan den nykaledoniske kæmpegekko kravle på lodrette overflader. Hvis den kravler på dig føles det som om den har dyppet sine små fusser i honning. Det er dog ikke tilfældet. Undersiden af dens fødder er derimod dækket af små hår med kroge i enden. Det er nærmest en slags velcro. Det er derfor der ikke er små, klistrede fodaftryk på dig når der er sådan en øgle her der har trekket på dig.

Der er ingen gekkoer der er ligeså store som den nykaledoniske. Man kender kun til en enkelt (nu uddød) art der var større. Så måske den nykaledoniske gekko repræsenterer den maksimale størrelse en øgle kan have hvis den samtidig vil have små velcrofødder og rende rundt på vægge. Alt i alt er det også et tricky foretagende at fløjte rundt og gemme sig under bark hvis man er på størrelse med en hval.

Gekkoer er særlige blandt øglerne. Det skyldes et par ting; en af dem er de små hår under deres fødder. En anden er deres manglende evne til at blinke med øjnene. De har dog fundet et langt smartere alternativ: de slikker sig på øjnene. Her får de to fluer med et slik; 1) deres øjne fugtes (vi ved alle hvor irriterende det er at have tørre øjne) og 2) hver eneste gang de slynger deres små gekkotunger op på øjenæblet ser de ud som om de flirter. Seksuel selektion må for alvor antage en dominerende karakter hos de her små hombres og hun-hombres.

En anden særpræget gekkoting er, at de laver lyde. Hos lokalbefolkningen på Nykaledonien kendes den nykaledoniske kæmpegekko som ”the devil in the trees” (det er engelsk og betyder ”buskens lømmel”) fordi den kan komme med en, tydeligvis, gruopvækkende knurrelyd. Ind imellem er det heller ikke en dum idé at have lidt frygt i livet – hvis du eksempelvis er konfronteret med en tiger, noget blækregning du er bagud med, eller en gekko på størrelse med to dåseøl der sidder og knurrer af dig mens den slikker sig på øjnene, så er det godt at være bange.

Når det kommer til dyrelivet er Nykaledonien desuden ret unikt. Øerne er hjemsted for både den største flyvende due (goliatduen), den største gekko, den største skink (en slags øgle og ikke bare hamburgerryggens søster) og den nykaledoniske krage, der højst sandsynligt er den klogeste fugl man kender til. Der må være et eller andet i vandet.

Leave a Comment

Your email address will not be published.