Øreløs varan

Indtil Marts i år (2017) har man ikke vidst noget som helst om den Øreløse varan (Lanthanotus borneensis) fra Borneo. Det er på trods af at man fandt de første eksemplarer i 1878.

Det er en stor varan, på op til 55 cm, som i øvrigt ikke er en varan. Den har dog nogle fællestræk med varanerne, som næsten alle sammen har en ret høj du-skal-være-krybdyrnørd-for-at-værdsætte-dem-og-du-synes-nok-de-er-lidt-kedelige-værdi. Den mest tilgængelige varan-lighed er tungen, der spiller (ligesomslangernes), og så at hannerne har to små horn på deres hemi-penisser (slangerne og øglernes tissemænd, af hvilke de i øvrigt ofte har to). Nu er den Øreløse varan så i sin helt egen familie, men navnet forbliver det samme, hvilket der er mærkværdigt, for det burde ikke være så svært at ændre det i de nul bøger med de nul ting man ved om dem.
Der skulle gå lige knap 100 år fra 1878 før man så noget til arten igen. Efter en række oversvømmelser i 1960-70’erne dukkede der nogle af dem op, og enkelte af dem blev indfanget og sendt til museer og zoologiske haver rundt i verden. Her formåede man at holde liv i nogle af dyrene et par år og man formåede at få dem til at spise lidt okselever mm., men man havde absolut ingen idé om hvordan de opførte sig i naturen. Man var i øvrigt heller ikke sikker på hvor dyrene var fundet, for dem der havde fanget dem var vejarbejdere og andet godtfolk i 1960’ernes Borneo, og de havde alle sammen glemt at tage deres GPS med på arbejde.


60 år senere, i 2017, har man så endelig fundet ud af lidt om arten; bl.a. at den (på trods af at man ikke har kunne finde den i 150 år) lokalt er ret talrig, at det gør mega ondt når den bider og at hannerne er mere aggressive end hunnerne – ligesom hos chimpanser og folk fra Storbritannien.

Desuden er den altid i nærheden af vand; et klogt valg når man lever i en varm jungle og kan risikere at dehydrere eller få solstik og der er langt til den nærmeste skadestue. Ud over det har man endnu ikke fundet ud af så meget om den. Den fortsætter nok med at være et mysterium de næste 150 år.

Leave a Comment

Your email address will not be published.