Olm

Slovenien er kendt for et par ting. Det er et småt land, det er landet hvor man finder byen Bled, der er kendt for at lave verdens bedste cremekager, og så har Slovenien en hovedstad ved navn Ljubljana – en ægte tungevrider af et navn, hvilket der helt sikkert har negativ indvirkning på turismen. Hvem tør snakke om hvor de skal på ferie hvis de ikke engang kan udtale navnet?

Slovenien har også et helt unikt dyreliv. En kæmpe del af landet er dækket af skov, og der findes nogle dyre- og plantearter som ikke findes andre steder. Desuden har Slovenien nogle grotter der er exceptionelle både ift. størrelse og det habitat de udgør. Det var i en af disse grotter man første gang fandt hulepadden (Proteus anguinus) – den eneste troglobit, altså et dyr der lever hele sit liv i komplet mørke, med en rygrad i Europa.

Hulepadden, der også går under navnet ”olmen” er blind og har mistet alt pigment i huden. Den svømmer rundt i køligt vand i mørke grotter og snapper mindre organismer i sig. Den har elektroreceptorer i ansigtet, så den kan mærke når der kommer noget levende tæt på den.

Hulepadden har ikke travlt. De individer der lever i vand på 10°C er 14 år om at blive kønsmodne. Det er omtrent ligeså længe som det tager for et menneske – på trods af at hulepadden blot er en lille pølse der typisk er 30 cm lang.

Hunnerne hos hulepadden lægger et kuld æg med en hel del års mellemrum. Normalen er, at der går 12,5 år imellem. Olmen bliver dog også gennemsnitligt ca. 60 år gammel og der er endda forskning der peger på at den kan blive over 100 år gammel.

Olmen lever koldt og der er ikke altid mad at finde i de grotter den bor i. Det er dog intet problem, for den regulerer sin metabolisme og sørger for at gemme en masse fedt i forskellige organer. Så kan den overleve i 10 år uden mad. Nogle folk bliver ulidelige hvis bare de når at være sultne i 20 minutter.

Man begyndte første gang at støde på olmen tilbage omkring år 1600. I starten da man stødte på den troede man at den var unge af drager der levede i grotterne. Hvad gør man når man finder en lille drage? Ringer man til Hagrid? Gemmer man den i håndtasken og har dermed historiens første organiske lighter? De valgte at tegne den og betragte den som et bevis på at der var drager i grotterne. Det er videnskab af en lidt tvivlsom skuffe.

Så olmen er en hulelevende padde der kan klare sig 10 år uden mad, først bliver kønsmoden når den er 14 år, kun får et enkelt kuld unger pr. årti og kan blive ligeså gammel som os mennesker – hvis ikke ældre. Desuden ligner den åbenbart en lille drage. Den er også totalt genetisk isoleret og sidder alene og ensom på en fjern gren på livets træ. Den er blevet mere og mere truet over de seneste år, for grotter udgør skrøbelige miljøer og hulepadder er ikke så gode til at omstille sig fordi alt i deres liv foregår i slowmotion.

Leave a Comment

Your email address will not be published.