Orangutang

I gamle dage troede man at orangutanger kunne snakke. Der var opdagelsesrejsende fra Europa der kom til Sydøstasien og blev konfronteret med fortællinger om dette ”skovets folk”, der klatrede rundt i træerne og var ligesom mennesker, bare lidt dummere. For 400 år siden så verden helt anderledes ud – der fandtes stadig dronter, monarki og enevælde var helt cool, den tasmanske tiger var ikke udryddet endnu og man var i gang med at opdage hele verden. Der var vildt mange ting man ikke vidste, og en stor del af befolkningen var uuddannede og fik deres viden fra ganske få autoriteter – ligesom i USA. Så et behåret menneske der yndede at klatre i træer og så underligt ud, virkede ikke helt umuligt!

Orangutangen er det tungeste trælevende dyr der findes. En fuldvoksen han kan veje 0,1 ton. Hunnerne er dog en del mindre, og vejer typisk i omegnen af 40 kilo – der er altså tale om det der hedder ”seksuel dimorfisme”, hvor kønnene ikke ser ens ud. Orangutanger har desuden utroligt lange arme og kan faktisk sjippe med dem hvis de bukker lidt i knæene. De ser også søde ud når de er små, og der er et sort marked for orangutangunger fanget af krybskytter. Der er sikkert også et marked for folk der ikke gider have deres orangutang mere fordi den er blevet voksen.

En orangutang bliver hos sin mor indtil den er 7 år. Hun skal lære den hvad den kan spise og hvordan den overlever. Fordi det tager så længe at opdrage ungerne, får en orangutang kun én unge pr. 7-9 år. Det er den længste pause mellem kuld hos noget landlevende dyr. Denne langsomme formering betyder at orangutangen nemt bliver truet, og at bestandene er følsomme overfor ballade og ulykker – som f.eks. når man fælder størstedelen af regnskoven i Sydøstasien.

På mange måder kan orangutanger inspirere os til hvordan vi passer på planeten. De får få unger (og opdrager dem godt) og så spiser de næsten udelukkende vegetarisk. De bygger en ny rede hver dag og ophober ikke materielle goder. De hjælper desuden træerne ved at spise frugter og sprede frø, fremfor at fælde dem. Hvis vi vil passe bedre på orangutangerne, så skal vi være særligt opmærksomme på ikke at købe produkter der indeholder palmeolie. Så er spørgsmålet bare om du holder mest af orangutanger eller nutella.

Leave a Comment

Your email address will not be published.