Påhovedetvandmand

Kender du det når du vågner efter en ordentlig all-nighter der har varet en lille uges tid? Når du kan høre din lever blive til støv, og hverken paracetemol, ibuprofen eller acetylsalisylsyre kan rette op på din miserable tilstand? Du ”vågner” og hele din verden vender på hovedet?

Bortset fra det med tømmermændene, det intense druk og alle de smertestillende piller, så kender påhovedetvandmanden (Cassiopea andromeda) godt til din tilstand. Den vender nemlig altid på hovedet. Ofte svømmer den med hovedet først mod havbunden, og medmindre du graver dig ind under den betyder det at du skal angribe dens tentakler – og de brænder. Ligesom smeltet ost.

De blå farver den har på sine tentakler kommer fra de alger den indgår i en symbiose (det er sådan biologer siger ”samarbejde”) med. Disse alger, såkaldte ”Zooxantheller” (et ord der er rigtigt godt at kende i Scrabble), er af den samme type som dem man finder i symbiose med koraller. Det kan godt betale sig med dette samarbejde – algerne laver nemlig fotosyntese og giver sukker til deres værtsorganisme. Til gengæld får de sikkerhed. Det er faktisk i dette fænomen at en gruppe absolut forvirrede, fortabte og stolthedsforladte piger har fået inspiration til at påbegynde sugardating. De er, på sin vis, ikke så forskellige fra Zooxantheller, der behøver en vandmand for at overleve. Selvstændighed er alligevel et fjollet fænomen der blot er de fleste til last.

Bortset fra sin levevis der foregår på hovedet og sit tætte samarbejde med algerne, er der en ting ved netop påhovedetvandmanden der gør den interessant: den er det mest simple dyr (simpelt som i: de andre dyr fortsatte deres udvikling alt imens den besluttede sig for at forblive gelé) man kender til, som sover. Man ved at pattedyr, bananfluer, fisk, orme osv. sover, men når et dyr så simpelt som en vandmand (der ikke engang kan finde ud af at vende rigtigt) ind imellem tager sig en lur, rejser det nogle spørgsmål: Betyder at planter sover? Er søvn noget du skal bruge hvis du har hjerneceller? Så det er hjernen, og ikke resten af dig, der har brug for søvn? Vandmænd har faktisk, trods deres slimede natur, små hjerner. Det er nogle spørgsmål som der er en gruppe folk der er dybt begravede i. De er nok meget trætte.

Hvordan ved man at en vandmand sover? Det har videnskaben svaret på. Søvn er nemlig defineret ved tre kriterier, 1) du skal have en periode med reduceret aktivitet (når du kommer hjem fra byen kl. kvart i hvad-fanden-har-jeg-lavet og besvimer på sofaen), 2) under denne periode med reduceret aktivitet skal du have langsommere og mere begrænset respons på stimuli (du skal i hvert fald have fire solide lussinger før du kommer til livs efter en ægte buldretur) og 3) hvis du bliver frarøvet din søvn skal du have et større såkaldt ”sleep drive” – altså skal du udvise adfærd der viser at du bliver træt og gerne vil sove. Hvordan påviser man så mere ”sleep drive” hos en vandmand? Man sprøjter vand mod vandmanden og holder den vågen, og næste dag når den burde være aktiv falder den pludselig i søvn. Ligesom når man har været til filmaften. Man skal være en godt forskruet og ondskabsfuld videnskabsmand for at kaste sig ud i denne slags vandmandssøvnsfrarøvende eksperimenter.

Derudover har påhovedetvandmandens gift bl.a. den virkning at du kaster op. Så den er god at have i baglommen hvis du ikke gider på arbejde eller hvis du er havnet på en tam date hvor i snakker alt, alt for længe om hvorvidt i tør kaste jer ud i mere end et glas vin. Tag gift. Bræk dig. Tag hjem. Nyd det. Der er masser påhovedetvandmænd i havet.

Leave a Comment

Your email address will not be published.