Palmetyv

Palmetyven (Birgus latro) er det største landlevende leddyr vi kender til. Den er en slags krabbe og er egentlig en erimitkrebs (en familie som i øvrigt omfatter lige knap 1000 arter). Den kan ikke li’ vand og drukner faktisk hvis du smider den i badekarret i mere end en times tid. Den har nemlig ikke gæller, men kun en særlig slags lunger. De skal holdes våde, og den bruger sine bagerste ben på at væde dem – ligesom når du lige stikker vatpinden under vandhanen så den bliver fugtig og kan tage det aller guleste ørevoks hele ind bagerst i øret hvor du sad og stak ukogte spaghettier ind da du var lille.
Grunden til at den kaldes en palmetyv, er at den stjæler og at den kravler i palmer. Så det er et godt navn. Hvis den finder objekter som den tænker måske kan spises, så tager den dem med sig og undersøger dem nærmere i fred og ro.

Når den er ung gør den som eremitkrebs og gemmer sin bløde bagende i et sneglehus. Eller en kokosnød. Efterhånden som den bliver ældre bliver bagenden mere hård, og til sidst behøver de ikke længere et hus at gemme sig i. Det kan godt tage et par år. Den er først kønsmoden når den er fem år, og den kan blive helt op til 60 år gammel. Det tager også noget tid at få et benspænd på op imod en meter og veje helt op til 4 kg.
De parrer sig på land og så render hunnen rundt med æggene under bagkroppen indtil de er klar til at klægges. Så smutter hun ned og lægger dem i vandet. Når de kommer ud af æggene er de små krabbebabyer larver i 3-4 uger hvor de går igennem fem forskellige ”zoea”-stadier (stadier hvor de svømmer frit rundt i vandet) før de finder sig til rette på havbunden og finder sig et lille sneglehus de kan bo i. Herfra kravler de så på land, eller finder sig en tømmerflåde (ind imellem i form af en kokosnød) som de kan flyde lidt rundt på og komme til en lækker ø med billige piña coladas og lækre hula-hula drenge- og pigekrabber de kan blive kærester med. Det er dog et sats at flyde rundt i havet og de risikerer at drukne. Men sådan må man tage chancer i livet, og hvis du ikke satser vinder du ikke (undtagen når du får en skrabekalender i adventsgave af dine forældre).
Palmetyvene spiser alt hvad de kan lugte sig frem til med deres udmærkede lugtesans. Man mener at det måske var palmetyve der spiste Amelia Earheart (den første kvindelige pilot til at flyve alene over Atlanterhavet og generelt en sej kvinde) og gemte hendes knogler i deres huler og at det var derfor man aldrig fandt hendes lig. Det er, alt i alt, nok også den mest sandsynlige forklaring på hvorfor man aldrig fandt en kvinde der styrtede ned med fly midt i Stillehavet i 1937.

De kaldes ”coconut crabs” på engelsk, og det er ikke uden grund. De bruger nemlig fibrene på kokosnødderne til at fore deres hule og gøre den behagelig og brun. Hvem skulle have troet at en krabbe gik op i komfort? De har også en metode hvor de tager en kokosnød i kloen og kravler op i toppen af et træ og smider kokosnødden ned. Ofte hopper de også selv ned, da de må være for dovne til at kravle. Nogle gange banker de bare på de der tre huller i enden af kokosnødden indtil der går hul på den. Det kan tage dem flere dage. Sådan er det op til hver enkelt hvordan man vil bruge sin tid. Om du f.eks. spiller badminton eller bare slår på nødder gør ikke den store forskel.
Palmetyven lever på forskellige øer hele vejen fra Zanzibar til Oceanien. De har forskellige farver alt efter hvilket sted man finder dem. I nogle områder er de rødlige og i andre er de mere blå. Måske de røde er passionerede og de blå er mere prægede af tungsind.
Som det er nu har man udryddet dem på mange øer. Der er masser af kød i sådan en røver, og mange steder betragter man det som en delikatesse. I nogle områder tænker man desuden at dens kød virker som afrodisiakum. Hvis man dog bare udviklede noget medicin der kunne hjælpe folk med erektil dysfunktion og nogle væsker der gjorde folk fjollede og liderlige (man kunne f.eks. kalde det ”sjampagne” og ”øøøøl”) så ville der være rigtigt mange dyr der kunne være i fred. Det kommer nok en dag.

1 thought on “Palmetyv”

Leave a Comment

Your email address will not be published.