Pandekageskildpadde

Pandekageskildpadden har et genialt navn – den er nemlig flad som en pandekage. Så kan den klemme sig ind imellem sprækker i klipper og sten, og være et lille hårdt dyr, mast ind imellem hårde ting, lidt som en pistacienød. Den er altså ikke bare en almindelig pistacienød, men én af dem, hvor sprækken i skallen er så lille, at det lugter af knækkede negle og frustrerede fingre. Hvis vi skulle grave vores nødder ud fra klippesprækker, ville de nok heller ikke figurere i så mange kageopskrifter.

Ligesom hos alle andre skildpadder, består pandekageskildpaddens skjold af særligt modificerede ribben. Engang har den haft sig en stamfader, der havde lidt bredere ribben end sine artsfæller, og var god til at overleve. Denne stamfader fik så måske børn med en stammoder der var i samme situation, og pludselig havde de bred-ribbenede børn, der så kunne føre deres brede ribben videre og videre. Og pludselig står man så med et dyr, der ikke alene har utroligt brede ribben, men som også er blevet flad som en pandekage.

Man kan finde sådan nogle pandekageskildpadder her i Tanzania og Kenya, og måske i Zambia. Der er ikke så mange af dem tilbage i naturen, for man har samlet alle sammen ind, så de kunne blive solgt som kæledyr. De er ikke så hurtige til at reproducere sig, og lægger kun ganske få æg ganske sjældent. Så går det ikke så stærkt, men hvad havde man forventet, af en skildpadde? Der hersker i øvrigt rygter om, at pandekageskildpadden er hurtig til at klatre, men det er naturligvis løgn, da det er en skildpadde. Måske den klatrer hurtigt efter skildpaddestandarder, men helt ærligt, er man ikke speed-klatrer, bare fordi man er den hurtigste skildpadde i byen.

Leave a Comment

Your email address will not be published.