Rød panda

Der er mange der synes den røde panda (Ailurus fulgens) er et af de sødeste dyr der findes. Det er heller ikke uden grund – den ser nemlig rigtigt sød ud. Sådan en lømmel her findes ovre i Himalayabjergene. Den har en forsigtig levevis og sover rigtigt meget, ligesom teenagere og Villy Søvndal – HA! Ej. Om end den kaldes en panda er den røde panda ikke nært beslægtet med pandaen – den er faktisk nærmere beslægtet med vaskebjørne og grævlinger.

Den røde panda er blevet jaget i flere århundreder. I visse kinesiske bryllupsceremonier bruger man hatte lavet med deres haler. I Indien rydder man skove for at dyrke landbrug og det betyder at de røde pandaers levesteder forsvinder. Der er enkelte steder i Kina hvor den allerede er udryddet. Desuden er dens levesteder fragmenterede, og et problem med denne fragmentering er, at bestanden bliver delt op i mindre bestande. I disse mindre bestande er der større chance for indavl. Det er lidt ligesom hvis man ikke kunne date nogen fra nabobyen, måtte lave en gang fætter-kusine-fyfy med naboen og endte op i noget royalt rod.

Den røde panda spiser en masse bambus, suppleret med lidt andet grønt og mindre dyr samt æg. Dens diæt er generelt ret lav i kalorier, så den bliver nødt til at spise meget for at overleve. Det betyder at den ikke rigtigt bruger sin tid på andet end at spise, sove og lave pølser. Den får også kun en enkelt eller to unger om året, så det er nemt at destabilisere bestanden. Det er ofte denne slags dyr med en langsom levevis og en specialiseret diæt der er mest udsatte for forandringer i deres omgivelser. Det er også disse vi indimellem må være ekstra opmærksomme på at passe på. Det er også derfor du endelig ikke skal holde dig tilbage med en ordentlig omgang skældud hvis du støder ind i nogen der har en rød panda som kæledyr – der ligger en lang række ulovligheder bag erhvervelsen af sådan et truet og sjældent dyr.

Leave a Comment

Your email address will not be published.