Saiga

”Er du seriøs?”

”Med hvad?”

”Ja altså.. ser du sådan ud? Eller er det make-up?”

”Hvad mener du?”

”Dit hoved. Er du special effects?”

”Om jeg er special effects?”

”Ja?”

”Jeg er næsten uddød, hvis det er det du mener!”

”Det er overhovedet ikke det jeg mener. Du er grim.”

”Du er grov.”

”Ligemeget. Dyr har ikke følelser.”

”Er du svineavler?”

”Nej. Mink.”

”Ah. Det forklarer det.”

”Mine mink har det fint. Hvem ville ikke gerne ende sit liv med at hænge på en rig kinesers krop?”

”Alle?”

”Ja okay. Men deres bure er rene og det affald jeg giver dem at spise er af den fineste slags.”

”Din dumhed fascinerer mig. Ville ønske jeg havde tid til at snakke med dig.”

”Men det har du ikke?”

”Ej. Ikke i dag min ven.”

Saigaen (Saiga tatarica) plejede at være yderst talrig hele vejen fra Kina til Rumænien, med en koncentration af bestanden lige omkring Kasakhstan. Efter anden verdenskrig var der dog en masse gutter fra Sovjet der kedede sig, så de begyndte at jage på livet løs, og udryddede størstedelen af dem. Efter at ca. 5 mio saigaer var dræbt lagde man låg på jagten og de fik lov at passe sig selv. Man fandt ud af at den er ret vigtig for økosystemet på græsstepperne. Så kom maj i 2015, hvor 120.000 saigaer døde på to uger. En af deres tarmbakterier vendte sig imod dem, og som vi alle ved er det lidt noget rod hvis du bare gerne vil spise noget græs, alt imens din mave vil slå dig ihjel. Det hele har bidraget til at saigaantilopen er blevet et af de pattedyr der er forsvundet hurtigst i nyere tid. 95% af alle saigaer er døde siden 2000.  

Saigaens horn bliver brugt i traditionel kinesisk medicin. Der er få ting der kan gøre dyr så hurtigt truede som hvis dele af det bliver efterspurgt på markedet for kinesisk medicin. Tænk bare på næsehorn, tigere, skældyr, nogle søheste, løver eller solbjørne. Deres kropsdele bliver brugt til at behandle alt fra kræft til impotens. Der findes ingen evidens for at det virker. Det er vel også lidt irriterende at bruge alle sine penge på tigerknogler i stedet for kemo og dø fattig og snydt.  

I gamle dage troede man at saigaen drak igennem næsen. Som alle der har prøvet at drikke igennem næsen ved, er det ikke nogen nem sag. Alle der har omvendt-drukket igennem næsen når de har drukket for mange bajere ved også at næsen er et redskab der udelukkende egner sig til at håndtere luft og bussemænd. Saigaens snude er blevet lang for at den kan håndtere alt det støv der suser omkring den på Asiens sletter. Den ville kunne klare sig ganske sobert igennem en Colombiansk temafest.

Leave a Comment

Your email address will not be published.