Scepterpadde

”Hvad i ALVERDEN er det?!”

”Det ved jeg ikke, men skynd dig at få den væk inden Hanne ser den.”

”Hvorfor det?”

”Hun kan ikke li’ dyr med rødlige nuancer.”

”Ah. Hvor er hun underlig.”

”Ja. Hun påstår også hun er allergisk overfor fattige mænd.”

”Hvor fattige skal de være?”

”Bare sådan rimeligt fattige.”

”Godt, så har jeg stadig en chance.”

”Er du interesseret i Hanne?”

”Lidt.”

”Hvorfor?”

”Hun er den eneste kvinde i firmaet og hun er ikke grim.”

”Fair. Hun ligner en kamel.”

”Hvad mener du?”

”Hun har to pukler.”

”Jaja.”

”Ok.”

”Ha’ en god dag.”

”Ja.”

Dagens dyr ligner et scepter. Eller en deform aubergine. Eller nogle cylindriske løg der er stablet ovenpå hinanden. Det er det – der er ingen andre ting den ligner.

Atretochoana eiselti, der her vil blive omtalt som ”scepterpadden”, er den største tetrapod uden lunger. Tetrapoder er krybdyr, padder, fugle og pattedyr – altså dyr med en rygrad som også har tilpasset sig livet på land. Tetrapod betyder også ”fire fødder”. Selv hvaler er egentlig også tetrapoder, fordi de stammer fra hundelignende pattedyr der rendte rundt på land ligesom alle de andre labradors. Så hvis man først har haft fire ben og så mister dem igen, så fanger bordet. En gang tetrapod, altid tetrapod. Mennesker er også tetrapoder.

Scepterpadden trækker udelukkende vejret igennem huden. Du kan således ikke dække dens næsebor til og kvæle den. Det er ret unikt blandt dyr med en rygrad kun at trække vejret på sådan vis – der er en masse dyr der gør det (mennesker inklusive), men få i så ekstrem grad som tissema.. scepterpadden.

Egentlig havde man lidt glemt den i omkring 130 år. Der var et par eksemplarer der lå og samlede støv Wiens naturhistoriske museum hvor de havde gemt sig siden 1890’erne. Så var der nogle ingeniører der stødte på dyret igen i 2011 mens de var ved at lave noget minearbejde i Brasilien. De har sikkert ved første øjekast troet de var stødt på et hemmeligt sexlegetøjslager.

Når man kigger på scepterpadden tænker man måske på om den har noget at gøre med pokémonen Ekans. Eller måske kan tænker på hvordan den parrer sig. Det vides ikke om den lægger æg eller føder levende unger, om end man satser på det sidste.  Når et dyr findes meget sjældent i naturen er det altid lidt tricky at indsamle nogle stykker og etablere en bestand i fangenskab så man kan undersøge dem og deres levevis nærmere.

Dyrs navngivning bliver en gang imellem en anelse useriøst. Forleden fandt man en natsværmer med noget ynkeligt hentehår. Den har også en utroligt lille penis i forhold til dens størrelse. Den er nu navngivet Neopalpa donaldtrumpi. Ligeledes findes der ikke et eneste populærnavn til scepterpadden der ikke bunder i dens lighed med en tissemand. På engelsk kendes den som ”penis snake” eller ”man-aconda”. Det er måske heller ikke så underligt. Den ligner virkeligt meget en diller.

Leave a Comment

Your email address will not be published.