Snigmorderedderkop

Eriauchenius workmani er en pelikanedderkop. Pelikanedderkopper er en gruppe af edderkopper der er notoriske edderkoppejægere. Nogle af dem bliver endda kaldt snigmorder-edderkopper. De lister sig af sted og skal undgå at blive hørt – ikke nogen nem opgave hvis man har otte fødder. Det hjælper dog lidt hvis man er under en centimeter lang og vejer det samme som en halv rosin.

Hele udformningen af snigmorderedderkoppens krop har krævet tålmodighed og tillid fra naturens side. På et morgenmøde har folkene bag evolutionen foreslået at en edderkops hoved skulle forlænges og at kæberne skulle pege fremover og at i det hele taget bare at det lille ottebenede spektakel skulle ligne en pelikan. Forslaget gik åbenbart igennem, for nu findes pelikanedderkoppen – og det lader den til at have gjort i noget tid. Faktisk har man fundet et fossil i noget rav fra Finland som er meget, meget gammelt (40 mio år). Når man finder fossiler er det altid spændende, i og med at man får muligheden for at sammenligne noget nulevende med noget gammelt. Det giver indblik i hvordan udviklingen af arterne har fundet sted – hvis de da overhovedet har udviklet sig. Det giver dog også udfordringer til dem iblandt os der synes verden er 6000 år gammel, men det er måske bare en invitation til opgradering.

Pelikanedderkopper findes i Australien, Sydafrika og på Madagaskar – et ø der løsrev sig fra Indien for en del år siden. Her er alle dyrene underlige og edderkopperne ligner fugle. Det er på Madagaskar at Eriauchenius workmani render rundt i skoven og laver edderkoppeting. Den er ekspert i at fange edderkopper med dens kæber, der sidder som et par spisepinde den kan bruge til at gribe sig et stykke edderkoppesushi. No soy sauce please.

Den har også gift i kæberne, så når den spidder en stakkels lille lømmel kan den holde den for enden af kindbakkerne indtil døden indtræffer. Stadig mere værdigt end at blive klasket med fluesmækkeren.

Opdagelsen af pelikanedderkopperne var lidt særlig; man opdagede et fossil i 1840 og der skulle gå 41 år før man fandt et levende eksemplar. Det svarer til at finde dinosaurknogler og så først opdage at der er stikkosaurusser i Sverige fire årtier senere.

Er snigmorderedderkopper så farlige for mennesker? Næ. Ikke medmindre du hedder Peter Parker. Ej.

Leave a Comment

Your email address will not be published.