Sø-skældyr

”Klædt i rustning. Ligesom Aragorn.”

”Ah. Ved jeg nu ikke helt.”

”Legolas?”

”Fanden heller vel.”

”Mel Gibson i braveheart?”

”Bestemt ikke.”

”Gi’ mig lige en chance her. Jeg har rustning på!”

”Javel.”

”Er jeg ikke lidt ligesom Voldemort?”

”Hvad laver du!!!! Du må sguda ikke sige hans navn!!!”

”Ups.”

”Og nej. Han havde da heller ikke rustning på, havde han?”

”Det ved jeg ikke, men han var rimeligt badass.”

”Han var ond.”

”Kan du ikke bare fortælle mig jeg ser rå ud?”

”Kig dig i spejlet og få det overstået?”

”Jeg er blind.”

”Fair play.”

”Så nej.”

”Jeg forstår.”

”Gi mig et kompliment.”

”Det er sejt at du har jern i skelettet og du minder lidt om Wolverine.”

”Juhuuuuuu.”

Sø-skældyret (Chrysomallon squamiferum) er det eneste dyr man kender med jern i skelettet. Den har også et ualmindeligt stort hjerte, og så dækker den sin fod med skæl. Den dækker muligvis foden med skæl for beskyttelse, men en mulighed er også at den gør det for at se metal ud, ligesom Marilyn Manson eller Sidney Lee. Skællene på foden hedder i øvrigt ”skleritter”, hvilket der er et af de eneste ord der rimer på pommes fritter.

Sø-skældyret lever udelukkende ved tre varme kilder på bunden af det Indiske Ocean. Faktisk er dens udbredelsesområde på blot 0,27 km2. Det er omtrent 66 fodboldbaner – altså præcis det samme areal som Kolding. Hele sø-skældyrets levevis og særprægede natur har vækket en interesse for arten fra videnskabens side, men det besværliggør videre forskning en smule at den lever på 2000+ meters dybde og hurtigt dør i fangenskab. Man har derfor aldrig set hverken æg eller helt unge individer, men vi ved at den er hermafrodit, at den er blind og at dens madvaner er helt alvorligt spøjse.

Sø-skældyret spiser nemlig ikke med munden. Den har derimod symbiotiske gammaproteobakterier i spiserøret og disse optager den igennem huden i halsen. Gammaproteobakterierne lever af at omsætte organiske stoffer, såsom sulfit og penge, om til andre stoffer som man rent faktisk kan leve af. Hele sø-skældyrets kostprogram ville svare til hvis vi som mennesker ikke spiste, men havde en gang halsbetændelse der var så hidsig at vi fik en lille smule næring hver eneste gang vi slugte.

Sø-skældyret kommer højst sandsynligt til at uddø i den nærmeste fremtid. Den er det første dyr der nogensinde er blevet erklæret truet pga. dybhavsminedrift. Der skal nemlig til at drives noget minedrift på de tre kilder den lever ved. Der er en masse jern dernede som der er nogle folk der gerne vil have fat i. Sådan en lille bestand af snegle på tre så små steder kan ikke tåle at der rodes for meget rundt og forstyrres. Små bestande af dyr er meget sensitive på den måde. Det er lidt ligesom at kongefamilien bare ville være ”familien” hvis man tog deres titler fra dem.

Leave a Comment

Your email address will not be published.