Sort svane

Sort svane. Black swan. Når du hører det, tænker du måske på ballet og en lidt creepy film. Du tænker Tchaikovsky, Portman og Aronofsky. Det er dog også en gåsefugl – den sorte ækvivalent til de hvide svaner. Det er ikke unormalt at fugle findes i hvide og sorte artsvarianter. Kakaduer, svaner og storke er f.eks. at finde i både hvid og sort. Det er næsten som om evolutionen bare har haft dovne dage og smidt et slattent farvefilter på.

Den sorte svane stammer egentlig fra Australien, men fordi den ser sej ud har man haft den i fangenskab i Europa. Måske de, på samme måde, bare modsat, synes at hvide svaner er seje down under. Hvem ved – der er jo ingen der har været i Australien det sidste halvandet års tid. Ved vi overhovedet om Australien stadig findes? En del af de europæiske sorte svaner er flygtet fra fangenskab og er begyndt at leve vildt. F.eks. har de en lille bestand i Holland og indimellem er der en fugl eller to der flyver til Danmark og prøver lykken. Her er dog kun pløjemarker, så de plejer at flygte eller dø.

Hvis du nogensinde møder en svane, sort eller hvid, så behøver du ikke være bange for at den brækker din arm. Faktisk er der aldrig blevet registreret en eneste armbrækning fra svaner. De fleste fugle har ret spinkle knogler – de skal nemlig ikke veje så meget når de skal flyve. Det vil sige at en svanes vingeknogler med sikkerhed er svagere end både din humerus, radius og ulna. Så det er en røver, og historien med at svaner brækker arme er nok noget man siger for at folk skal lade dem være! Ligesom det med at du tisser i sengen hvis du leger med ild, eller at du drukner øjeblikkeligt hvis du bader når du lige har spist.. Bortset fra at det med ilden passer.

Leave a Comment

Your email address will not be published.