Stjernenæsemuldvarp

Mennesker har noget aldeles sensitive fingerspidser. De er helt i topklasse i dyreverdenen. Vores fingerspidser er så sensitive, at de kan mærke forskelle på overflader på blot 1/100 af en mm. Det er derfor vi kan glide vores fingre henover nærmest hvad som helst og mærke ujævnheder. Det er næsten umuligt at blive tilfreds med en bordplade, og ligegyldigt hvilken bar vi sidder i kan vi mærke små ridser ved siden af vores øl. Derfor er det ikke nemt at være et sensitivt dyr.

Der findes dog et dyr der er mere sensitivt end os. Det er ikke et dyr du har lyst til at kysse, medmindre du er meget nysgerrigt anlagt og gerne vil tættere på stjernerne. Den ser nemlig lidt mærkværdig ud. Den ligner at den har installeret en lille søstjerne under sin næsehud.

Men det har den ikke. Den har bare udviklet sin næse så den ikke alene kan bruges til at lugte med, men også kan føle sig frem til mere eller mindre hvad som helst. Den særligt udformede næse kaldes ”Eimers organ”.

Den ville klare sig helt exceptionelt som somelier, og den ville ikke blot kunne lugte til vinen, men også udtale sig om hvordan den føles på et af de mest sensitive organer i dyrenes verden. Måske baroloen gjorde lidt ondt og skulle ligge et par år længere i kælderen, eller måske champagnen kildede på den helt rigtige måde og måtte drikkes øjeblikkeligt. Sidstnævnte scenarie er der nok mange af os der har prøvet. Faktisk er stjernenæsemuldvarpens næse så følsom at den kan mærke seismiske bølger – altså når kontinentalpladerne laver ballade.

Stjernenæsemuldvarpen (Condylura cristata) svømmer en del og her kan det være drilsk at afhænge af lugtesansen – vi ved alle hvordan det føles at få vand i næsen. Hvis du ydermere skal lugte dig frem til noget under vandet kan du nemt risikere et tilfælde af vand i lungerne – og der hører det ligeså lidt hjemme som et tomt glas i hånden på en livsnyder. Det har stjernenæsemuldvarpen dog taget højde for, for den har et system hvor den puster luftbobler ud på et objekt under vandet og så indånder boblerne igen når de har rørt objektet. Således kan den lugte under vandet.

Stjernenæsemuldvarpen er på nuværende tidspunkt det hurtigst spisende pattedyr man kender til. På 0,2 sekunder kan den identificere, fange og spise dens byttedyr. Til sammenligning kan det sagtens tage os to timer at spise en treretters.

Stjernenæsemuldvarpen svømmer godt, og bruger en stor del af sit liv under vand. Her plasker den rundt i blinde og rager på alting med sin underlige næse, alt imens den puster bobler ud til højre og venstre og lugter under alle stenene. Den er ikke så stor, og kommer ikke op over 50 g. Den er heller ikke længere end en kuglepind, altså ca. 12 cm. Du kan finde sådan en kollega her i det nordøstlige Nordamerika.

Leave a Comment

Your email address will not be published.