Stor madagaskardaggekko

”Luk øjnene. Du har ikke set mig, vel?”

”Nej.”

”Ok. Gæt hvilket dyr jeg er.”

”Hmm. Hvilken farve er du?”

”Grøn og lidt rød.”

”Right. Så du nok ikke et pattedyr.”

”Korrekt.”

”Er du en fugl?”

”Ikke.”

”Skal du bruge vand for at formere dig?”

”Ikke rigtigt. Skal have lidt at drikke.”

”Ok. Du ikke en padde. Drikker du bajer?”

”Nej.”

”Så du i hvert fald ikke et menneske hahaha.”

”Hvad?”

”Ej. Du må være et krybdyr.”

”Du må have ret.”

”Slikker du dig på øjnene hele tiden?”

”Selvfølgelig.”

”Så er du en gekko. Er du aktiv om natten?”

”Natten?”

”Det er ligesom dagen, bare omvendt.”

”Det ved jeg ikke hvad er.”

”Det er der på døgnet hvor det er mørkt.”

”Aha. Nej, der sover jeg.”

”Du må være en daggekko.”

”Korrekt.”

”Er du stor?”

”Rimelig.”

”Du er en stor daggekko.”

”Wauw. Du ligesom Sherlock Holmes.”

”Det er jeg nemlig. Tryk min hånd.”

”Det kan jeg ikke. Jeg har meget små fødder.”

”Så giv mig knuckles.”

”Jeg kan ikke folde mine små fødder.”

”Giv mig en high-five så.”

Den store daggekko (Phelsuma madagascariensis grandis) ser sød ud, og er det vel egentlig også, men den er samtidigt ret invasiv på forskellige tropiske øer. Det betyder at den ikke var der oprindeligt, men har invaderet, ligesom herpes hos folk der er stressede, eller bare snaver for meget. Både hvad angår gekkoer, herpes og andre invasive organismer, så er det typisk mennesker der spreder dem. Problemet med dem er, at de laver ravage der hvor de kommer til. F.eks. udkonkurrerer den store daggekko flere af de oprindelige, mindre og mere skrøbelige gekkoer på Mauritius, da den spiser alt deres mad og mobber dem.

Den store daggekko er et populært krybdyr i terrariehold. Den er også ret velegnet til det. Godt nok skal man indimellem ud og købe lidt græshopper, melorme eller fårekyllinger til den, men bortset fra det er den ikke så anderledes end en stueplante der skal bruge et mellemstort terrarium og har ret stramme krav til temperatur og luftfugtighed. Den kan også indimellem spise lidt honning. Man kan give det til den med en ske, eller lade den slikke det af ens finger, hvis man er til den slags.

Det latinske navn, Phelsuma madagascariensis grandis, er ret ligetil. Phelsuma betyder daggekko og både madagascariensis og grandis siger sig selv.  De er ret territoriale og hannerne kan komme rigtigt meget op og slås. For os er det nok ikke så farligt at en lille agurk med ben og røde pletter bliver sur, men hvis du er en fremmed stor daggekko på en anden hans territorium, så kan du få en ordentlig omgang lussinger og gekkoklaps og måske få serveret et stykke med din egen død. De spiser i øvrigt også deres egne unger fra tid til anden.

Leave a Comment

Your email address will not be published.