Stor vandtæge

“Kom kom. Jeg gør ikke noget. Nus mig på ryggen.”

”Hvad tror du selv? Du er på størrelse med en babyfod.”

”Jeg gør ikke noget.”

”Hvorfor skulle jeg tro på dig?”

”Hvorfor skulle jeg lyve?”

”Fordi du vil se om du kan spise mig.”

”Nu er du paranoid. Du er jo meget større end mig.”

”Det var den fisk du spiste igår også.”

”Den var allerede død.”

”Efter du havde sprøjtet giftigt spyt ind i den.”

”Den kunne ligeså vel være død af alderdom netop da.”

”Lige i det øjeblik du dræbte den?”

”Ja.”

”Du er langt ude, men jeg har også lært at man skal vise tillid til fremmede.”

”Så du vil gerne nusse mig på ryggen?”

”Nej.”

”Øv.”

”Snydt.”

”Tarveligt.”

”Du ligner typen der kan give en rigtigt øm tommelfinger.”

”Så jeg ligner en dør?”

”Tja. Du i hvert fald stor. Farvel.”

Kender du det når du svømmer en tur og der er nogle du ikke har lyst til at svømme ind i? En krokodille, en brandmand eller en eller anden der har lyst til at diskutere politik? Mange ville nok tilføje den store vandtæge (Lethocerus grandis) til listen – den er nemlig rigtigt væmmelig at blive bidt af, den ligner en lille alien, og så trækker den næsten vejret gennem numsen.

Den har små kroge på sine forreste ben. Når den fanger et bytte, holder den det fast med krogene imens den stikker sin snabel ind i det og injicerer det med proteinopløsende enzym. Enzymet opløser byttet. Så kan tægen suge det flydende kød ind igennem sin snabel – ligesom når vi spiser suppe, bare bortset fra at vandtægen ikke har kognitivt momentum eller motorisk intelligens nok til at bruge en ske. Det er også de færreste vandtæger der har dybe tallerkener eller skåle i deres besiddelse.

Vandtægen trækker vejret igennem et rør der stikker ud fra bagdelen. Dette rør fungerer ligesom en snorkel. Det gør at den kan ligge i vandoverfladen og holde øje med eventuelt bytte. Så går den ikke glip af noget. Hvis mennesker på lignende måde havde deres lunger lidt tættere på røven ville vi ikke skulle op hele tiden når vi lå og snorklede. Måske evolutionen en dag tilser vores inderste, mest intense behov.

Hvis du nu tænker, ”åh nej, jeg håber ikke der kommer en stor vandtæge og stikker sin snabel ind i min tå og begynder at spise mig ligesom suppe, bare uden en ske”, så bare rolig. Der findes ikke store vandtæger i Danmark. De er dog ganske almindelige i store dele af Syd- og Nordamerika. Der findes masser af andre arter af dem der ligeledes har et bid ligeså smertefuldt som at støde sin tå x 1000. De kan også flyve. Hej hej.

Leave a Comment

Your email address will not be published.